
Kinderboeken gelooft in andersoortig en laagdrempelig lezen. Ieder kind leest graag, je moet alleen het juiste boek weten te vinden, is ons motto. Daarom struinen we 24/7 het internet af naar mooie boeken voor kinderen. Vaak stuiten we hele mooie boeken waar je niet 1,2,3 bij stilstaat. Dit boek gaat over rekenen en is toch echt een leesboek. Is het een geslaagde combi? Conny Schelvis-Mens las voor Kinderboeken dit bijzondere boek.
Het rekenrijk, een spannend avontuur over de wondere wereld van de wiskunde
“Voor iedereen die zich weleens achter de oren krabt bij wiskunde…” staat op de achterzijde van het boek. Ik heb zelf niets met wiskunde en rekenen, nooit gehad. Daarom leek het mij een extra uitdaging om dit boek te lezen en te ontdekken of het echt waar is dat wiskunde overal om ons heen is. En of het de schrijvers gelukt is om een toegankelijk avontuur te schrijven over wiskunde in het dagelijks leven.
Stefan Buijsman (22) is filosoof van de wiskunde en onderzoeker aan de universiteit van Stockholm. Zijn mede-auteur is freelance journalsit Govrien Oldenburger. Zij schrijft onder andere voor Kidsweek en 7days.
Even in vogelvlucht waar het over gaat:
Emma vindt wiskunde maar saai, ingewikkeld en vreemd gedoe. Ze denkt dat ze er helemaal niks aan heeft. Als Emma en haar beste vriend David niet opletten tijdens de wiskundeles van mevrouw Hermans stuurt de lerares ze via een geheime deur naar Het Rekenrijk. Ze moeten daar piramidebouwer Piet helpen bij het vinden van de gestolen stenen, eerder kunnen ze niet terug naar huis. Via de Meetwoestijn, de Spelvallei, het Grafenwoud en de Eeuwige Achtbaan maken ze een reis door het Rekenrijk om de stenen terug te vinden.
Als je het boek openslaat zie je portretten van belangrijke mensen in de wereld van de wiskunde. Zij komen terug in het verhaal. De personages die Emma en David ontmoeten hebben namen die op hen lijken of hebben te maken met het wiskundeprobleem waar ze op stuiten. In kleine kaders worden de echte mensen voorgesteld met een leuk weetje erbij.
Het boek zelf is opgedeeld in twee delen. Het avontuur in het eerste deel en in het tweede deel (zogenaamd geschreven door Piet. A. Goras, knipoog naar de meetkundige Pythagoras) waarin per hoofdstuk een toelichting wordt gegeven naar de wiskunde in de hoofdstukken.
Het boek is speels opgezet. Een prettige vertelstijl met eenvoudig taalgebruik. De weetjes van de beroemde mensen uit de wiskunde mensen zorgen samen met de illustraties een leuke afwisseling in het avontuur van Emma en David. Door deze speelse opzet is het voor lezers ( ook die dus niet veel hebben met rekenen) interessant maar vooral prettig om te lezen.
Bij sommige vraagstukken was het leuk dat je door de beredenering van de personages ze ook gewoon snapte zonder je hersenen te laten kraken.
Het tweede deel is wat meer belerend. Alsof de meester voor de klas staat en de sommen aan het uitleggen is. Ik had niet echt het geduld omdat achter elkaar te lezen. Had misschien handiger geweest om bij elk hoofdstuk een klein kader te hebben met daarin de uitleg. De uitleg is helder en duidelijk en het blijkt maar dat we wiskunde echt overal en nergens tegen komen.
Nee, ik vind wiskunde nog steeds niet leuk maar dat hoeft ook niet om dit boek leuk te vinden!
Boekgegevens:
Titel : Het Rekenrijk
Door: Stefan Buijsman en Govrien Oldenburger
Isbn: 9789024579457
Uitgeverij: L.S.Amsterdam
Illustraties: Vanessa Oostijen
Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op facebook en instagram. Al haar recensies en verslagen zijn te lezen op haar blog https://conniesboekkies.wordpress.com/
One comment