web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3*** voor Jack & Lev: de terugkeer van de schaduwheer van Zutje & De Viss

Jack & Lev: de terugkeer van de schaduwheer
Illustrator: Nelleke van Hoof
Published: november 2020
Als Jacks hond wordt ontvoerd, stort zijn wereld in. Maar dan ontmoet hij het vreemde meisje Lev. Ze vraagt hem om lid te worden van een geheim genootschap. Zullen ze samen sterk genoeg zijn om de kwade Schaduwheer te verslaan? 

Zutje & De Viss is een schrijversduo dat in het dagelijks leven luistert naar de namen Marieke van Zutphen en Patricia de Leuw. Patricia is kinderboekenschrijfster en werkte al eerder samen met Marieke toen zij hoofdredacteur was van de kindertijdschriften Okki en Jippo. Na een telefoontje van Patricia besloten zij de handen weer in elkaar te slaan. Het kinderboek Jack & Lev is hiervan het avontuurlijke resultaat. Nelleke van Hoof werd betrokken als illustrator voor de cover, illustraties en logo. Het boek is in eigen beheer uitgegeven.

Jack woont in het huis bij zijn egoïstische tante. Zijn vader woont in het buitenland en zijn moeder is 0verleden. Zijn vriend Fidel is er wel altijd voor hem en zijn hond is zijn maatje. Als zijn hond wordt ontvoerd door mannen met een zwart busje is Jack radeloos. Er zijn al meer honden ontvoerd in het dorp en de burgemeester gedraagt zich ook vreemd. Die voert rare wetten uit en lijkt een connectie te hebben met de mannen van het zwarte busje.

Jack gaat op zoek naar zijn hond en ontmoet Levantaro. Ze stelt zich voor met “zeg maar Lev” en zegt ook nog eens dat ze uit een andere dimensie komt, genaamd Katolomanika. Haar gebrekkig taalgebruik (en taalbegrip) en houding bevestigen dit ook. Ze vertelt Jack over een geheim genootschap (GHG) en vraagt hem ook toe te treden. Zo kunnen ze samen met de andere Katomanen de aarde beschermen tegen de kwaadaardige Schaduwheer die de naam Skia Syfilis Ombre draagt. Deze is uit op de Fosgeniet waarmee hij de Katomanen kan verslaan. Jack & Lev belanden in een spannend avontuur met Fidel aan hun zijde.

Het boek heeft een prima formaat, een iets minder lettertype, prettig korte hoofdstukken en leuke illustraties die goed bij het verhaal passen. Het verhaal zelf is origineel met een prima spanningsopbouw. Het past goed bij de doelgroep: jongens meisjes van 9 tot 12 jaar die van avonturen houden.

Qua taalgebruik, zinsopbouw en lengte van zinnen / hoofdstukken past het ook goed bij deze leeftijd al zijn er de dialogen van Lev die op een gegeven moment erg irriteren. En waarbij ik mij ook bedenk of dit niet ten koste gaat van de leesbevordering. Zeker als een kind nog niet zo sterk is in lezen zou hij dan, met name de werkwoordvervormingen, niet verkeerd aanleren?

Omdat Lev uit een andere dimensie komt is ze de taal niet erg vaardig, nou ja helemaal niet vaardig. Dit geeft leuke en grappige situaties als zij sommige uitspraken letterlijk neemt. Maar als ze zelf aan het woord is, komt er alleen maar tenenkrommend Nederlands uit. Ik denk dat iedereen die uit een ander land komt binnen vier weken beter spreekt dan zij. Ook de andere Katomanen hebben dit taalprobleem. Ze zijn echter heel knap en kundig, met name op technisch gebied. Ik dacht: kunnen ze daar niet niets voor uitvinden ? Kortom ik vond hun taalprobleem niet zo geloofwaardig en bleef er soms in hangen wat dan helaas het tempo uit het best spannende verhaal haalde. Voor mij had het geen meerwaarde in ieder geval. Het verhaal was ook zonder deze verbasteringen spannend geweest.

Nog een kleine kanttekening bij de naamkeuze van de Schaduwheer. Waarom zijn tweede naam een ziekte moet dragen? Ik denk dat de jeugdige lezers dit niet zal opvallen maar de tweede naam had van mij mogen worden weggelaten. Ik vraag mij af waarom ze hiervoor hebben gekozen?

Kortom een origineel en spannend verhaal maar waarbij het qua taal voor mij de plank hier en daar wat missloeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress