web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3*** voor Koos zoekt een huis van Liselot Jansen en Yondi Schmidt

Koos zoekt een huis
Genre:
Publisher:
Illustrator: Sarina Reilingh
Published: oktober 2020
Op een ochtend krijgen Koos en zijn vrienden de schrik van hun leven: grote gele monsters hakken alle bomen om! Gelukkig weet Koos te ontsnappen, maar zijn geliefde huisje met al zijn spulletjes is weg. Wat nu? Koos gaat vol moed op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Help jij hem een nieuw huis te vinden? Kids en hun (groot)ouders ontdekken met Koos waarom en hoe we voor onze aarde moeten zorgen. Milieuthema's…

Liselot Jansen en Yondi Schmidt zijn de bedenkers van Zoobiyoo. Deze organisatie heeft als idealisme: bewustzijn creëren over de aarde en hoe we hiermee om moeten gaan. Dit doen ze op een kinderlijk eenvoudige en kleurrijke aantrekkelijke manier, zodat kinderen (en ouders) het leuk vinden om hierover te leren en in de toekomst iets voor de aarde te gaan doen. Op hun Facebookpagina Koos de Koala vind je van alles over Koos (de hoofdrolspeler uit dit boek). Ook is er een serie over “Koos & Moos” op Youtube waar ze in korte professionele filmpjes nog veel meer weetjes en tips over het milieu met ons delen.

Het idee van Zoobiyoo werd geboren toen de bedenkers op reis door Australië zagen hoe vies en vernield sommige plaatsen in de natuur waren. Ze zagen hoe de mensen de natuur slopen zonder er bij stil te staan dat deze natuur ook voor de mens heel belangrijk is.

In dit boek speelt Koos de Koala de hoofdrol. Koos schrikt heel erg als er grote gele monsters alle bomen in het bos slopen en zo ook het huis van Koos. Koos weet te ontsnappen maar verlangt weer naar een eigen huisje met eigen spulletjes. Hij gaat op zoek naar een nieuw huis, naar een nieuwe boom om in te wonen.

Het boek heeft een aantrekkelijke cover, de illustraties zijn paginagroot en vertellen al een groot deel van het verhaal. De weinige tekst (hooguit twee regels op een pagina) is voldoende om het verhaal te vertellen. Het is dan ook een vrij eenvoudig en duidelijk verhaal. Door de weinige tekst lokt het ook uit om zelf met je kind er een gesprek omheen te vertellen. Voor het verhaal start, laten ze een aantal figuurtjes zien (waaronder muisjes en blikjes). Deze figuurtjes zitten door het hele verhaal verstopt en hierdoor kun je al lezend een zoekspel spelen. Dit is echt een leuke aanvulling.

Naast de spannende belevenis van Koos en zijn zoektocht ligt het onderliggende thema er eigenlijk te dik bovenop. De slechte mensen vernietigen de natuur en maken het de dieren moeilijk. En uiteraard volgt dan de vraag wat jij, als lezer, voor goed kunt doen voor de natuur. Op zich niets mis mee om kinderen bewust te maken van de natuur en dat we hier bewust en zuinig mee om moeten gaan. Alleen is dit al het zoveelste boek over dit onderwerp wat ik tegen kom voor jonge kinderen. Dus origineel kan ik het verhaal niet noemen. Maar helaas is het nog steeds nodig om dit onderwerp te behandelen in een boek want het probleem met de natuur lost zich niet vanzelf op en daar is een stukje bewustwording wel voor nodig.

Verder laat het boek zich lezen als een leuke tekenfilm met warme illustraties.

De laatste twee pagina’s zijn voor wat extra weetjes, tips en verwijzing naar de site en het Youtube kanaal van Koos. De filmpjes zijn leuk en leerzaam en zeker een bezoekje waard.

Kortom duik gewoon zelf een keer in de wereld van Koos en kijk al lezend en spelend of hij inderdaad zijn nieuwe huis kan vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress