web analytics
informatief recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3*** voor Kunnen vogels niezen? van Katrijn DeWit

Kunnen vogels niezen?
Genre:
Illustrator: Inge Rylant
Published: juni 2021
Hoeveel talen spreken papegaaien? Heeft een huismus hoogtevrees? De makers van Wijze Weetjes bewijzen sinds hun debuut Mag je haaien aaien? dat ze de juiste vragen stellen om hun jongste lezers te prikkelen, en hun oudste lezers iets bij te leren. Kunnen vogels niezen? is opnieuw een verrassend boek vol wijze weetjes over alle vogels in de lucht. Humor, poëzie, wetenschap en een vrolijke tekenstijl gaan kleurrijk hand in hand. Een boek om met grote…

Auteur Katrijn DeWit, illustrator Inge Rylant en vormgever Laura Bergans hebben wederom een leuk boek gemaakt in de serie Wijze weetjes. Wijze weetjes is een serie die wil verwonderen, verbeelden en verwoorden. En ik denk dat dat met deze serie boeken goed lukt. Na de titels: Komt oude kaas van oude koeien, Kunnen bergen krimpen en Mag je haaien aaien is er nu: Kunnen vogels niezen? 

Dit keer dus een boek vol vogelweetjes. Heb je altijd al willen weten of een specht hoofdpijn krijgt van het tikken, of een kolibrie achteruit kan vliegen, of papegaaien meerdere talen kunnen spreken en of die vogels kunnen niezen? Dan vind je nu de antwoorden, samen met nog zes andere prangende vragen.

Het boek is leuk vormgegeven. Het is een hard kartonboekje. Hierdoor werd ik even op het verkeerde been gezet denkende dat het voor wat jongere kinderen zou zijn. Maar al lezend besef je dat het juist voor middenbouw interessant is vanwege de weetjes. Doordat het boek uitnodigt veelvuldig door te bladeren is dan de keuze voor het hard karton weer slim omdat het boek dan tegen een stootje kan.

De indeling is speels en aantrekkelijk. Eerst tref je een grote vraag aan de linkerzijde en vind je het antwoord aan de rechterzijde waarvoor je eerst een flap moet omslaan. Hierdoor kan je even zelf een antwoord (met je kind) verzinnen voor het omslaan. Vervolgens krijg je een heel fantasierijk antwoord en daarna het weetje ‘hoe het eigenlijk echt zit’. Met uiteraard een mooie, frisse illustratie van desbetreffende vogel. Het boek bevat naast deze grote, eenvoudige maar wel kleurrijke illustraties, humor en je steekt er ook nog wat van op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress