web analytics
Niet gecategoriseerd

Conny-KinderBoekenRecensie 3*** voor Mollie en Seb, het geld onder de vloer van Cat Calcoen

no title has been provided for this book
Genre:

 

Cat Calcoen is copywriter en schrijft al bijna twintig jaar allerlei soorten teksten.

“Mollie en Seb, het geld onder de vloeris het begin van een jeugdboekenreeks van haar hand. Ze heeft ook een eigen blog en in een aantal blogteksten kom je Wacko, haar kat tegen. Mollie , één van de hoofdkarakters, is gebaseerd op deze kat.

Michael Vincent laat in zijn werk als illustrator, striptekenaar en grafisch vormgever ook vaak katten voorkomen. Dat kwam dus mooi uit voor deze samenwerking. De illustraties zijn in zwart/wit en zijn door het boek heen verspreid. Helaas niet bij elk hoofdstuk, er hadden er best wat meer in gemogen. Ze sluiten goed aan bij het verhaal en de personages. Illustraties zijn levendig en geven een goed beeld bij het verhaal.

 

Naast de kat Mollie, zijn de hoofdrollen voor Seb (kort voor Sebastian) en Bindu ( zijn klasgenoot en vriendinnetje). Seb valt een beetje buiten de boot in de klas, zijn haar is wat langer en daardoor lijkt hij, voor sommige, op een meisje. Reden om mee gepest te worden op school. Bindu is een mollig meisje die door het zelfde groepje pestkoppen wel eens getreiterd wordt. Beiden hebben het thuis ook niet makkelijk. Seb zijn vader is weggegaan en zijn moeder kan het huis niet meer betalen en moet eigenlijk verhuizen. Net op dat moment komt Mollie in zijn leven en in het nieuwe huis mogen eigenlijk geen huisdieren. Maar Mollie is zo bijzonder, hij wil haar niet kwijt. Ze hebben zo een goede band dat ze zelfs met elkaar kunnen praten. Mollie is na de verdachte dood van haar baasje gevlucht uit haar woning omdat daar de akelige nicht van haar baasje is komen wonen. Maar Mollie weet dat er aan die verhuizing een luchtje zit en ook dat er een hoop geld in het huis van haar baasje moet zijn verstopt. Seb en Mollie gaan samen met Bindu op jacht naar de schat.

 

Op de achterzijde van het boek staat dat het een grappig en spannend verhaal is over vriendschap en over jezelf zijn. Er zitten zeker grappige en spannende stukjes in. Ook gaat het een beetje over pesten en jezelf heel alleen voelen, je anders voelen. Maar gelukkig ook dat het helemaal niet erg is als je je anders voelt. We zijn immers gelukkig allemaal verschillend.

 

Het verhaal gaat van start als Mollie en Seb elkaar ontmoeten en dan gaat eigenlijk het avontuur al van start. Er valt wel eens een zinnetje over Seb zijn lange haar of dat ze hem in de klas daardoor uitschelden voor mietje en homo maar het is niet echt een groot thema in het boek. De nadruk ligt toch wel op het avontuur wat Seb en Bindu met Mollie beleven.

Vlot geschreven, genoeg spanning en in een lekker tempo leef je mee met het avontuur. Pas aan het einde zegt Seb tegen zijn moeder dat hij nog niet weet of hij op jongens of meisjes valt en zegt zijn moeder dat dat niet erg is. Dus daar komt dat thema, wat nu helemaal hot is in kinderboeken, weer om het hoekje kijken. Net of het er nog even ingestopt moest worden. Die scene had er van mij niet tussen gehoeven maar de reactie van de moeder was wel goed en dat is voor sommige kinderen misschien wel fijn om even te lezen. Dat het niet erg is hoe je je voelt en voor wie je iets voelt.

 

Het verhaal is een origineel en bijzonder avontuur, met een bijzondere kat. Het is een goed zelfstandig te lezen verhaal. Op de site van de schrijfster las ik dat het een reeks gaat worden dus ik ben benieuwd wat voor avonturen Seb en Mollie nog meer gaan beleven. Want na zo’n start ligt de lat wel hoog om dit avontuur te overtreffen.

 

Boekgegevens:

Titel             Mollie en Seb, het geld onder de vloer

Auteur         Cat Calcoen

Illustraties   Michael Vincent

Uitgeverij   Clavis

Isbn               9789044833355

Categorie     tien plus

 

Recensent: Conny Schelvis

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

Bij deze recensie hoort een winactie die loopt tm 19 september 2018

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress