
Monsterallergie, een griezelkomedie,
Geschreven door Katja Centomo en Fracesco Aribani, de vertaling is van Saksia Peterzon en het is uitgegeven door uitgeverij de Fontein
Katja Centomo is schrijver, cartoonist en uitgever. Francesco Artibani is cartoonist en scenarioschrijver bij oa. Disney. Gezamenlijk zijn ze verantwoordelijk voor dit boek. De illustraties zijn van Alessandro Barbucci en voor de kleuren is Barbara Canepa verantwoordelijk. Het boek is het eerste deel van de verfilmde serie Monsterallergie. Ik was niet bekend met deze serie en heb het na het lezen van het boek even opgezocht op het internet. Het is dan net of je het boek tot leven ziet komen.
De cover is uitnodigend en spreekt tot de verbeelding en is voorzien van een los papieren informatiebanner. Hierop staat dat het boek spanning, actie en grappen bevat en het een “Boemboek”is. Ik moest even opzoeken wat dit zou moeten zijn. Dit blijken boeken te zijn vanaf zeven jaar en naast bovenstaande kenmerken bevatten ze plaatjes, zijn ze goed voor de woordenschat, de taalontwikkeling en staan er meer moeilijke woorden in dan in een gewoon leesboek. Ik ben benieuwd of ik dit inderdaad in dit boek zou gaan vinden. Qua plaatjes zit het sowieso wel goed nu de rest nog.
Het verhaal gaat over Evi. Evi is verhuisd en heeft een nieuwe buurjongen Dex. Als de tweeling Zoë en Chloë komen kennismaken vertellen ze meteen dat Dex raar is en op de zwarte lijst staat met mensen waar ze beter niet mee om kan gaan. Als Evi zegt dat ze dat wel interessant vindt is de toon gezet en wordt ze ook meteen als buitenbeentje gezien. Ze besluit met hem kennis te gaan maken en hij is zeker raar. Bovendien is hij ook nog eens voor alles allergisch waardoor hij niet veel buiten komt of vrienden heeft. Naast zijn lastige allergie ziet hij ook nog eens monsters. Als Evi daar achter komt vindt ze dat helemaal geweldig. Als Evi haar kat Ritsel kwijt raakt gaan ze samen op zoek en komen ze in een heel spannend avontuur terecht.
Zoals gezegd is de hardcover heel mooi. Het boek is opgedeeld in zes delen. Elk deel begint met een pagina grote illustratie. Hierdoor krijg je het idee dat het een bundel is van zes stripboeken. Waarschijnlijk zijn het zes afleveringen van de tekenfilmserie. Het is wel een duidelijk vervolg op elkaar en is het één geheel met goede afsluiting.
Niet iedereen vindt strips ( of graphic novels ) prettig lezen maar deze strip heeft een goede dosering van tekst en is niet al te rommelig waardoor het goed te volgen is, ook voor de jongere lezer. Qua moeilijke woorden vond ik het wel meevallen al zullen de jongste lezers misschien bij sommige woorden wat moeite hebben. Maar dat maakt het ook weer uitdagend. Eén van de monsters heeft een beetje een spraakgebrek en dat is denk wel wat lastig voor deze doelgroep. De oudere lezers zullen daar meer de humor van in zien. Net als de tekstballonnetjes met daarin kreten en geluiden.
Monsterallergie is een leuk en grappig boek, zeker voor lezers die niet snel een boek op zullen pakken. Op deze manier hebben ze toch een uitdaging om plezier in lezen te krijgen.
Conny Schelvis
Conny schrijft al jaren recensies van jeugd-, en kinderboeken. We zijn er erg trots op dat ze het Kinderboeken-team vanaf heden versterkt.
Ze heeft ook een eigen blog: Connieboekkies
Gegevens boek:
Uitgeverij : de Fontein
Vertaling : Saskia Peterzon
Isbn : 9789026145322
Leeftijd : 7 tot 12 jaar
Genre : graphic novel
Flaptekst:
Evi verhuist, maar haar nieuwe buurjongen Dex is RAAR. Aangezien Evi raar toevallig heel interessant vindt, gaat ze er meteen op af. Ze komt erachter dat Dex nog raarder is dan ze al dacht; hij is niet alleen allergisch voor alles, hij ziet ook monsters!
Dat komt goed van pas als de poes van Evi zoek blijkt, en het tweetal alles op alles moet zetten om haar terug te halen. Want monsters zien is één ding, maar ze verslaan? Da’s heel andere koek.