web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3*** voor Snelle Sam: de Grand Prix van Olav Mol en Eric Houben

Snelle Sam: de Grand Prix
Series:
Publisher:
Illustrator: Renee Rienties
Published: april 2020
Als Sam op tv een Nederlandse coureur zijn eerste Grand Prix ziet winnen, wil hij alles over racen weten. Zelf racen in een echte raceauto kan Sam natuurlijk nog niet, maar hij gaat wel een keer karten. Sam wil het allerliefst een eigen kart, maar dat vinden zijn ouders te duur. Daarom oefent hij maar op zijn spelcomputer, en op vakantie doet hij zelfs mee aan een echte kartwedstrijd. Dan komt het grote nieuws: de…
3.1Overall Score

Snelle Sam: de Grand Prix

Olav Mol is wel bekend als commentator in de racewereld. Ook heeft hij menig boek al op zijn naam staan over dit onderwerp. Toen de bekend werd dat de Grand Prix naar Nederland zou komen begon ...

 • Originaliteit
  3.5
 • Schrijfstijl
  3.0
 • Personages
  3.0
 • Actie
  3.0
 • Vaart
  3.0

Olav Mol is wel bekend als commentator in de racewereld. Ook heeft hij menig boek al op zijn naam staan over dit onderwerp. Toen de bekend werd dat de Grand Prix naar Nederland zou komen begon het idee zich te vormen om een kinderboek te schrijven. Hij bedacht dat het heel leuk zou zijn als je later kon zeggen dat je voor het eerst met je opa, vader of wie dan ook naar de Grand Prix bent geweest en dat werd dan ook de basis voor dit boek. De Grand Prix ging echter niet door maar het boek is er wel gekomen. Samen met Erik Houben kwam dit verhaal tot stand. De illustraties zijn van Renee Rienties. Leuk detail is dat onderaan bij het paginanummer een kleine raceauto voorbij sjeest.

Sam en zijn vader kijken op televisie naar de Grand Prix en zien een Nederlandse coureur, Bas Vandamme, winnen. Na deze wedstrijd wil Sam alles over het racen weten. Omdat zelf racen nog niet kan gaat hij karten en oefent hij veel op zijn spelcomputer. Als hij later hoort dat de Grand Prix naar Nederland komt zou hij niets liever willen om hier naar toe te gaan. Maar of dat gaat lukken ?

Ja, dat ga ik natuurlijk niet verklappen.

Het boek bevat heel korte hoofdstukjes waardoor jonge lezers , vanaf een jaar of zeven. Verder is het ook een prima voorleesboek. Het is geschreven vanuit het perspectief van Sam en de kinderlijke blik heeft de auteur goed weten te vangen.

Verder zit het vol met naamverbasteringen waarbij je al snel doorhebt dat Strandpoort op Zandvoort slaat en de namen van coureurs weten de Formule 1 kenners ook wel om te buigen. Persoonlijk vond ik het hier en daar een beetje flauw worden en over de top maar de jonge lezers zullen dit niet zo ervaren. Door het enthousiasme van de auteur is er niet altijd samenhang in het verhaal. Hier en daar vliegen er ook wat race-weetjes door het boek en lijkt het of de auteur teveel informatie in het verhaal wilt verwerken en daardoor de draad een beetje kwijt raakt. Gelukkig komt uiteindelijk alles wel tot een (beetje voorspelbaar) einde.

Het is dus geen sterk kinderboek als je zou kijken naar de opbouw en taalgebruik maar als je puur kijkt naar de vermakelijkheidsfactor en de onderwerpen (naast autorace, autorace en autorace komen er ook zaken als teleurstelling en vriendschap voorbij) is het een prima kinderboek voor racefans en die zullen er zeker zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress