
Drs. Janneke van Oorschot studeerde na het gymnasium Nederlandse taal- en letterkunde. Haar zoon kwam toen hij acht was in de brugklas van het gymnasium waar Janneke zelf zou gaan werken als docente Nederlands. Naast Nederlands gaf ze ook andere lessen en was ze mentor van de brugklas. Van de nieuwe leerlingen kon ze veel leren met name over de overstap van de basisschool naar de brugklas die niet altijd meevalt.
Verder heeft Janneke meerdere opleidingen en cursussen op het gebied van hoogbegaafdheid gevolgd. Dit alles komt samen in dit boek voor leerlingen, ouders en begeleiders. Een boek als ruggensteun om kinderen voor te bereiden op de middelbare school.
In ‘ te slim voor de brugklas’ leren wij zeven kinderen kennen die de overstap maken van de basisschool naar de brugklas. Zes gaan naar het gymnasium en een van hen naar een VMBO. We volgen ze in het eerste deel van schooljaar. Van de eerste kennismaking in de nieuwe school met de nieuwe klas en mentor en alles wat op hun pad komt. Want alles is nieuw, huiswerk, planning maken, kerstmarkt, kamp en het eerste rapport.
Per hoofdstuk staat er per kind een stukje over met de naam van het kind er boven. Onder de stukjes staat waar het verhaal van dat kind verder gaat. Dus naast het ‘gewoon’ lezen kan je er ook voor kiezen om per kind verder te lezen. Ik heb het zelf uitgeprobeerd en dat was wel leuk om te doen. Het ene verhaal sprak mij meer aan dan het ander en toen heb ik eerst dat in zijn geheel gelezen voor ik de rest weer las.
Naast de kinderen is ook de mentor aan het woord. En na elk hoofdstuk staan er invulopdrachten. Opdrachten om dieper in te gaan op de tekst, om de lezer aan het denken te zetten en zijn mening te formuleren en reflectie opdrachten waardoor je jezelf beter leert kennen. En jezelf leren kennen is uiteraard heel handig om je staande te kunnen houden in een heel andere wereld, die van de middelbare school.
Het boek is niet alleen voor de kinderen zelf maar ook voor ouders zitten er stukjes herkenbaarheid in en handvatten. Voor andere begeleiders en leerkrachten is het ook prima geschikt om samen met het kind/klas mee te werken, stukjes tekst te gebruiken en na aanleiding daarvan de opdrachten uit te (laten) voeren. Het boek leent zich daar ook prima voor om er stukjes uit te halen die voor dat moment geschikt zijn.
Zelf heb ik een dochter die met veel plezier naar de basisschool ging maar zich daar ook vaak zat te vervelen. (Pas op latere leeftijd de diagnose hoogbegaafd ). Ze deed haar ding, had plezier met haar klasgenootjes maar extra werk zat er niet in. Dus ook nooit huiswerk of dat ze ook maar iets in haar agenda hoefde te schrijven. De overgang naar de middelbare school was dan ook enorm groot. Het niet kunnen plannen en uitvoeren, voor het eerst huiswerk en zelfs een eerste zes scoren dat viel allemaal niet mee. Dan had een boekje als dit in groep acht wel handig geweest.
Toen ik het haar na het lezen liet zien zei ze wel dat het idee erg leuk was maar dat de cover haar niet aansprak. Daar deel ik haar mening. Het ziet er meer uit dan een schoolboek en dat zal niet elk kind aanspreken.
Qua inhoud zit het goed in elkaar al zijn sommige stukken wat lang en als er dan zeven kinderen de revue passeren duren de hoofdstukken mij soms iets te lang. Voordeel is dat je kunt skippen en per kind kunt gaan lezen. Er is immers altijd wel een kind wat meer aanspreekt of waar de lezer zich meer in zal herkennen. Het zijn immers zeven heel verschillende kinderen.
Wat ik ook een dikke plus vond was dat één van de kinderen makkelijk naar het gymnasium kan gaan maar bewust kiest voor een VMBO opleiding omdat hij aan monteur wilt worden. Pas als je iets gaat proberen weet je of het wat voor je is en het is niet als die keuze later niet de juiste was. Dan kies je wat anders. Het is goed dat dit in dit boek wordt benoemt.
Ik denk dat dit boek een goede aanvulling is om je kind voor te bereiden op de middelbare school. Samen met de docent kan je bekijken of het geschikt is voor je kind en of je kind het nodig heeft. De opdrachten zetten je zeker aan het denken en het reflecteren is duidelijk uitgelegd en iets waar je je hele leven plezier van kunt hebben.
Persoonlijk vind ik het wel meer gericht om samen met je docent, ouders, of begeleider door te nemen, er uit te pikken wat je aanspreekt of nodig hebt. Het is wat meer vanuit dat oogpunt geschreven, althans dat idee kreeg ik bij het lezen. Maar daar is niks mis mee.
Boekgegevens
Titel Te slim voor de brugklas, wat denk je zelf?
Auteur Janneke van Oorschot
Uitgever Janneke van Oorschot
Isbn 9789463673785
Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.
https://conniesboekkies.wordpress.com/