
Rob Baetens ( 1956) is een Vlaamse auteur en schrijft voor alle leeftijden. Een drietal boekjes voor de jonge lezers, verhalen voor diverse delen van het Junior Monsterboek en een zestiental boeken voor jongeren. Hij is geboeid door de jeugd en hun belevingswereld maar uit dit verhaal blijkt ook zijn interesse voor geschiedenis. Verder is humor ook heel belangrijk naast een potje relativeringsvermogen. Kortom genoeg ingrediënten voor een spannend avonturenverhaal met historische waarde.
Wisselstroom gaat over Fiele een jongen van 13 jaar oud die in België woont, aan de grens met Nederland. Het is de tijd van de Eerste Wereldoorlog. Vluchtelingen trekken door het land ook als in 1915 de grens met Nederland dicht gaat. De grens wordt afgesloten met een dodelijke, hoge prikkeldraadafsluiting waarop 2000 Volt spanning staat. Het wordt de Doodendraad genoemd, dodelijk voor wie hem raakt.
Fiele wil ‘passeur’ worden. Hij smokkelt en gaat telkens heen en weer tussen beide landen. Niet alleen voor het verzet maar ook om zijn Nederlandse liefje te zien.
Door de proloog te starten door de kleinzoon van Theofiel (Fiele) kan er een link getrokken worden naar de tegenwoordige tijd. De kleinzoon verteld als het ware wie zijn opa was en wat hij deed, en nu nog doet. Hierdoor zijn er dus verwijzingen naar hoe ze honderd jaar geleden leefde zonder Facebook, games en smartphones maar dat dit zeker het leven niet saai maakte. Zeker niet het leven van Fiele. Het intro is dus vlot en grappig, woordgrappen en spontaan. Vervolgens duikelen we het verleden van Fiele in en lezen we hoe hij en zijn familie de oorlog doorstaan. Zijn broer die in het leger zit, de bezetters die zich goederen en dieren in beslag nemen. Het leven van alledag wat helemaal niet alledaags is ten tijde van oorlog en verzet.
Een leven wat dagelijks in gevaar is.
In Nederland wordt niet veel aandacht besteedt aan de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog die niemand wilde en toch zo’n 8,5 miljoen militaire slachtoffers kende ( het cijfer is niet precies daar de gegevens toen niet precies werden bijgehouden). Buiten dat zijn er weinig verhalen over het gewone dagelijkse leven in die tijd. Hoewel dit boek fictie is heeft de schrijver wel een zeer realistisch tijdsbeeld weten neer te zetten. Hoe het leven moest zijn geweest in die periode voor een 13jarige heeft hij denk ik wel prima neer weten te zetten.
Hoewel dit boek is weggezet door de uitgeverij als jeugdboek is het een pittige kluif. Het telt 435 pagina’s en hoewel het een bijzonder verhaal is uit een spannende periode van de geschiedenis is het wel even inkomen voordat je echt in het verhaal zit. Het zijn de dagelijkse belevenissen van een jongen in oorlogstijd waarin juist die alledaagse dingen soms wat langdradig zijn en je het idee hebt dat het tempo uit het verhaal gehaald wordt. Althans ik had een spannend avonturenboek verwacht. Als je die verwachting los laat hou je inderdaad een pakkend verhaal over en als je interesse hebt in geschiedenis en oorlogsverhalen zeker de moeite waard om te lezen.
Boekgegevens :
Titel Wisselstroom
Auteur Rob Baetens
Uitgeverij Kramat
Isbn 9789462420885
Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.