web analytics
recensie YA recensiegrid

Conny-KinderBoekenRecensie 3,5 ster voor Dubbel Leven van Chinouk Thijssen

Chinouk Thijssen is een bekende auteur en schrijft YA-thrillers. Ze sleepte al enkele nominaties in de wacht voor onder andere ‘beste vrouwenthriller’ en is er van het boek “Fataal spel” een optie genomen op de filmrechten. Ze schrijft zeer toegankelijk en weet haar verhalen realistisch genoeg te houden waardoor de thriller-elementen goed tot zijn recht komen. Voor de doelgroep is de herkenbaarheid van sommige situaties een extra thrillerelement. Niets zo eng of spannend als het zomaar bij jou of in je omgeving zou kunnen gebeuren. Dat maakt het ook extra interessant.

Daarnaast schuwt de auteur pittige onderwerpen, zoals bijvoorbeeld loverboys of drugs, niet. Hierdoor komt tussen de regels door toch een stuk bewustzijn hierover naar boven en dat kan zeker geen kwaad bij de jongeren die het verhaal lezen. Geen moraliserende vinger maar gewoon een fictief verhaal met keiharde realistische feiten en problemen.

Dubbel Leven gaat over Ivy Maron. Zij is zeventien jaar oud en wil niets liever dan modeontwerpster worden. Ze zit op de modevakschool en werkt hard aan haar studie. De tijd die ze daarnaast vrij is, wordt opgeslokt door haar nieuwe vriend Sander. Haar vriendinnen Kim en Marscha ziet ze nog maar weinig. Dit komt ook omdat Sander steeds zegt dat ze kinderachtig zijn. Ivy is helemaal verliefd en wil niet inzien waarom haar vriendinnen zich zorgen maken om haar en haar relatie met Sander. Soms twijfelt ze omdat Sander zich niet op het rechte pad begeeft maar dit kan ze daardoor niet delen met haar vriendinnen. Ze leeft letterlijk tussen twee werelden.

Chinouk Thijssen heeft een prettige vertelstijl. Geen moeilijk taalgebruik en geen lange hoofdstukken waardoor zij een groot publiek weet te bereiken. Ook qua onderwerpen. Hoewel ik zelf af en toe vond dat hoofdrolspeler Ivy wel erg naïef werd neergezet, kon ik mij ook wel voorstellen dat er best meiden van die leeftijd zelf niet assertief genoeg zijn om nee te zeggen. Hierdoor laten zij zich wellicht meeslepen en voor ze het in de gaten hebben, belanden ze ergens in waar ze niet hadden willen zijn. Hoe belangrijk het “er bij horen” en vriendschappen zijn op die leeftijd, loopt als een flinke rode draad door het verhaal. Daarnaast dus de problematiek van loverboys, drugs en verliefdheid. Veel elementen die samen een spannend en aangrijpend verhaal neerzetten.

Het verhaal wordt verteld door de hoofdpersoon in de ik-vorm. Door hiervoor te kiezen blijf je als lezer dichtbij de hoofdpersoon. Hierdoor krijg je, ondanks haar naïviteit, veel begrip voor haar en leef je mee met haar tijdens haar twijfels en acties. Je krijgt niet alle informatie meteen binnen waardoor er toch een zekere spanningsopbouw ontstaat. Hoewel er spannende elementen in zitten, is het voor mij niet echt een thriller maar zeker interessant genoeg om in één stuk uit te lezen.

Ik kan mij er zeker in vinden dat de verhalen van deze auteur geliefd zijn bij de doelgroep. Ze bevatten alle elementen om bij hen aan te spreken en lezen prettig weg.

 

Boekgegevens:

Titel: Dubbel Leven

Auteur Chinouk Thijssen

Uitgeverij Clavis

Isbn 9789044837131

Recensent Conny Schelvis-Mens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress