web analytics
recensie prentenboek recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor De barones von Habeniks van José Bosma

De barones von Habeniks
Author:
Publisher:
Illustrator: Angelique Boezer van Noordennen
Published: juni 2021
De barones von Habeniks is een kleurrijk en leerzaam prentenboek voor kleine en grote kinderen. Het vertelt over hoe een bijzondere dame samen met haar trouwe kameraadje, een klein hondje, allerlei leuke dingen beleeft. Maak van elke dag een feestje is haar lijfspreuk. Ook al heb je niets of denk je dat je niets hebt, je kunt altijd je dromen waarmaken en het leven inkleuren zoals jij dat wenst. Je hebt altijd een keuze. In…

De barones van Habeniks is een bijzonder en origineel prentenboek. Het verhaal ( op rijm) is van José Bosma en zij ging de samenwerking aan met illustrator Angelique Boezer van Noordennen. Het is vooral de vormgeving die dit boek origineel maakt en als extraatje zit er ook een boekenlegger bij en gaat het boek van start met een kleurplaat. ( Helaas vast in het boek en tekenen in boeken vind ik zelf wel een dingetje).

De barones van Habeniks , de naam zegt het al, heeft eigenlijk niks. Dit weerhoudt haar er niet van om vaak op reis te gaan. Samen met haar hondje Sjaantje gaat ze vaak op stap. Zo komt ze leuke mensen tegen en komt ze op leuke plaatsen. Ze gaat onder andere naar het strand, naar de kermis en zelfs de lucht in. Maar als de barones niks heeft hoe doet ze dat dan ?

Voor mij ligt een mooi hardcover prentenboek met een bijzondere cover. De paarse kleur springt eruit maar ook de afbeelding zelf. Het lijkt wel of het 3d is maar dat is het niet. De illustraties op de cover en in het boek zijn een soort collages van tekeningen en foto’s die op zo’n mooie wijze zijn gefotografeerd dat het soms dit 3d effect heeft. Je kunt de pagina’s vergelijken met een scrapbook pagina die met veel plezier in elkaar geknutseld is en daarna mooi op de foto gezet is. Het is net alsof je het fotoboek van de reizen van de barones door aan het bladeren bent. Zij neemt ons mee in tekst en illustraties naar allerlei plaatsen.

Als je het boek open slaat vind je aan de ene zijde pagina groot de illustratie en daarna de tekst op rijmvorm. De teksten zijn aan de lange kant maar de zinnen zijn kort en doordat het op rijm is leest het lekker vlot voor. De tekst is helaas niet overal even sterk, maar dit zal de peuter/kleuter aan wie je het voorleest niet erg vinden.

Ik vond het stukje over het maken van de foto als meisje van Vermeer leuk gedaan alleen ging het over tot een reclame voor het bedrijf waar je dat kunt laten doen. De boekenlegger geeft korting op een fotoshoot maar dit is dus midden in het verhaal vermeldt, compleet met uitleg, adres en telefoonnummer. Dit vond ik erg storend. Zit je je verhaal voor te lezen en dan krijg je een huishoudelijke mededeling tussendoor. Dat had subtieler gedaan kunnen worden aan het eind of begin van het boek.

De barones van Habeniks is een origineel en leuk boek waaruit blijkt dat je met fantasie en creativiteit hele mooie reizen kunt maken. Het boek is tot stand gekomen door crowdfunding en van elk boek wordt € 2.50 gedoneerd aan het Ronald McDonald huis. Een mooi gebaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress