web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor De Heks van de Bergweg van Edward Hendriks

Edward Hendriks is freelance copywriter en heeft altijd al boeken willen schrijven. In 2012 verscheen zijn eerste thriller ‘bloedgeld’, waarna er nog een drietal thrillers verschenen.  ‘de heks van de Bergweg’ is zijn eerste jeugdthriller voor lezers van 10-13 jaar.

Het laatste schooljaar is voor Kasper, Dennis, Rik en Ellie bijna voorbij. De Nerdclub zitten in groep acht en aan de ene kant kijken ze uit naar de zomervakantie maar aan de andere kant zijn ze bang  dat hun vriendenclub zal ophouden te bestaan.  Hun leraar meester Patrick geeft als opdracht een werkstuk te maken over hun grootste angsten.  Volgens de leraar is iedereen wel ergens bang voor en door dit onder ogen te zien zet je al de eerste stap om er wat aan te doen is zijn achterliggende gedachte van deze opdracht.

De vriendenclub willen eigenlijk niet eens nadenken over deze opdracht maar liever lol hebben met elkaar. Het is tenslotte bijna vakantie en eigenlijk te warm om wat te doen. Ze gaan daarom een watergevecht met elkaar aan op het kerkhof bij Kasper in de straat.  Echter zijn de twee pestkoppen Stijn en Richard er om de boel weer te verpesten en die sluiten het hek van het kerkhof waardoor ze opgesloten zitten. Ze moeten weg zien te komen en moeten daarvoor over de moestuin van mevrouw Witteveen heen. Een oude vrouw die door iedereen voor heks wordt uitgemaakt.

Het blijkt zelfs dat er een heksenkerkhof moet zijn geweest onder de moestuin.

Om wraak te nemen op de pestkoppen krijgen ze de hulp van de oudere buurjongen Govert  maar dat lijkt helemaal uit de hand te lopen.

‘ De heks van de Bergweg’ is een spannend avontuur wat goed past bij de doelgroep. Makkelijk taalgebruik, korte zinnen en qua belevingswereld sluit het goed aan bij deze leeftijdsgroep.  Leuk is ook dat één van de pestkoppen uit het boek continu foute woorden gebruikt  ( bijvoorbeeld coveseren in plaats van converseren) en dat een van de andere dit in gedachten elke keer verbeterd. Hierdoor zijn er af en toe grappige taalfoutjes die voorbij komen én wordt het karakter benadrukt als niet zo slim. Daarnaast vind je thema’s als vriendschap, vertrouwen, verliefdheid, onder ogen zien van je angsten terug in het verhaal. En  dat je samen sterk staat, zeker als er een mysterie moet worden opgelost.

Het verhaal loopt lekker, de spanningsopbouw is prima en het heeft goed einde. Ik had wel een beetje moeite met de cover. Ik had bij het zien hiervan een heel ander beeld van het verhaal. Al lezende valt de afbeelding wel te plaatsen maar gezien de doelgroep had ik persoonlijk zelf voor een andere cover gekozen. Deze cover doet meer volwassen en gruwelijker aan dan dat het verhaal is. Ik denk dat het een deel van de lezers af zal schrikken terwijl het verhaal juist voor een grote doelgroep geschikt is.

Boekgegevens :

Titel          De heks van de bergweg

Auteur      Edward Hendriks

Uitgeverij  Smashwords

Isbn          97804642702

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress