web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor De Magische Apotheek van Anna Ruhe

De magische apotheek heeft als ondertitel ‘ er hangt een geheim in de lucht’ en is het eerste deel van een trilogie. Het heeft een bijzonder uitnodigende kaft en er wordt ook geadverteerd met de tekst ‘ een magisch verhaal voor de fans van Harry Potter en Nevermoor”, dus reden genoeg dit boek te gaan lezen en mij te laten verrassen.

Lucie en Benno gaan met hun ouders in een oude villa wonen waar wel een heel vreemd luchtje hangt. Ze ruiken wel duizend dingen tegelijk maar weten niet waar het vandaan komt. Ze gaan op onderzoek uit en merken al snel dat de villa heel veel bijzonder plekken heeft. Lucie vindt zelfs ene hele oude sleutel maar die lijkt op geen een slot te passen. Ze hopen dat er een verborgen kamer is en gaan op speurtocht. Een speurtocht die tegengewerkt wordt door de vreemde tuinman maar met de hulp van buurjongen Mats vinden ze eindelijk de kamer. Als ze binnen gaan zien ze een ruimte vol met duizenden flesjes en duizenden geuren. Heerlijke geuren maar ook heel gevaarlijke geuren, die beter niet kunnen ontsnappen..

Zoals gezegd een cover die spreekt tot de verbeelding en die bijzonder sfeer wordt vastgehouden in de  overige illustraties in het boek zelf. Elk hoofdstuk begint ook met een illustratie van een flesje waar een luchtje uit ontsnapt, een leuk extra detail.

Het magisch wat afspat van de cover komt pas wat later in het verhaal. Het  moet echt een beetje op gang komen maar als er wat tempo in zit krijgt het steeds meer spannende stukken. De spanning loopt dus op en maakt je benieuwd naar wat er nog moet gaan komen. De karakters zijn een beetje oppervlakkig maar gezien de doelgroep is dat niet zo noodzakelijk. Het zal de jonge lezers in ieder geval niet storen en misschien komt er in de komende delen daar wat verandering in. Soms moet een verhaal groeien en dan kunnen de karakters meegroeien. Hoewel er nog wel wat zaken onbeantwoord blijven is het eerste deel wel mooi afgerond`.

Ik denk niet dat je dit boek in het rijtje Harry Potter en Nevermoor weg kunt zetten. Met name dat dit boek naar mijn idee voor een jonger publiek is geschreven. Dit merk je aan de uitwerking, er is minder diepgang en het geheel dus wat eenvoudiger van opzet. Niks mis mee maar zo’n kreet is toch snel een beetje een hokjesgeest waar ik zelf geen voorstander van ben. Het is een avontuurlijk verhaal voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar en ik ben zeer benieuwd naar het vervolg van dit verhaal.

Boekgegevens :

Titel                       de magische apotheek

Auteur                   Anna Ruhe

Illustraties             Claudia Carls

Vertaling               David Orthel

Uitgeverij              Van Holkema & Warendorf

Isbn                       9789000366095

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress