web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Derek het Schaap: een zoem voor jou van Gary Northfield

Derek het schaap: een zoem voor jou
Illustrator: Gary Northfield
Published: februari 2021
Derek het schaap vindt het leven in de wei geen pretje. Met al die andere vervelende dieren op de boerderij is er bijna geen plukje vers gras meer te vinden en Derek heeft altijd trek. Hij pakt elke kans om een sappig maaltje te vinden met beide handen… eh… poten aan. Maar net als hij iets lekkers vindt, komt er altijd wat tussen. Lukt het hem ooit een lekker hapje te vinden… en rustig op…

Gary Northfield is auteur en illustrator. Vanaf 2002 tekent hij al strips. Met zijn kinderboekenserie over Julius Zebra, een graphic novel, brak hij internationaal door. Het karakter Derek het schaap bestond al en verscheen in Engeland in het stripblad The Beano. Nu zijn er dertien van deze korte strips verschenen in deze bundel.

Derek het schaap is niet echt het zonnetje in huis. Hij vindt het leven niet echt fijn en alle andere dieren op de boerderij zijn ook maar vervelend. Hij heeft altijd honger en vindt dat hij teveel moeite moet doen voor een lekker maaltje. En als er dan ook nog elke keer als hij dan wat heeft gevonden om te eten er wat tussen komt zodat hij het niet rustig op kan eten werkt dat ook niet mee.

Stripverhalen en de zogenaamde “graphic novels” zijn populair onder de kinderen. Zeker bij de kinderen die moeten lezen en dit liever niet doen. Dan zijn dit soort boeken lekker laagdrempelig. Als er dan ook nog de nodige droge humor in zit en veel grappen over poep gaan is dat voor de jeugdige lezer natuurlijk genoeg om met veel plezier door het boekje heen te gaan.

Qua humor doet het mij een beetje denken aan “Shaun the Sheep ” en de tekenstijl van Toon van Driel (in de jaren tachtig van de vorige eeuw met name bekend van ‘de stamgasten’). De verhaaltjes zijn lekker kort en dat is net lang genoeg om tot de clou van de grap te komen. Dat die niet altijd al te origineel zijn zal deze doelgroep niet uitmaken. Niet alleen qua inhoud maar ook qua stijl is het boek aantrekkelijk voor de jeugd. Het is een mooie hardcover, prettig glad papier, frisse kleuren en de cover waarbij Derek het schaap er bijna van schrik afspringt is helemaal top.

De rommelige illustraties en teksten zijn niet aan mij besteed maar ik kan mij voorstellen dat de kinderen heel veel plezier zullen hebben bij de cartoonachtige avonturen van dit schaap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress