
Folkert Oldersma was werkzaam als leerkracht in het basisonderwijs en het hoger beroepsonderwijs. Hij schreef non-fictie boeken en een educatieve kleuterreeks en was co-auteur bij verschillende boeken over onderwijsmethodes. Inmiddels heeft hij al de nodige kinder- en jeugdboeken geschreven voor verschillende leeftijden. Deze titel is voor jongens en meiden van (ongeveer) 10plus.
Yorna en Reinhout zijn elkaar tegenpolen maar toch ook elkaars beste vrienden. Yorna is van de actie en de praktische zaken en Reinhout is de studiebol die het liefst met zijn neus in de boeken zit en in de bibliotheek boek voor boek leest op volgorde van het alfabet. Om daarna Yorna te bestoken met weetjes.
Als hij bij de D is aangekomen is hij al snel bij het onderwerp draken. Ze ontdekken een heel bijzonder boek in de bibliotheek dat hen naar een professor in de drakologie brengt. Deze professor heeft een bijzondere theorie aangaande de storm en bliksem die al een flinke tijd over het land raast. Op een wonderlijke wijze belanden ze in een parallelle wereld, de wereld van de draken. Daar ontmoeten zie het blauwe draakje Garold, eigenlijk Harold maar hij kan dat niet goed uitspreken, en raken met hem bevriend. Dit draakje verteld het verhaal van de tiran Ravenick en zijn vuurspuwende rode draken die de blauwe draken onderdrukken en verzwakken. Deze oorlog zou ook de reden zijn van een breuk tussen de werelden en de oorzaak van de bliksem in de wereld van de kinderen. Aan hun de zware taak om de werelden te redden. Of dat nog niet erg genoeg is worden ze ook nog eens tegengewerkt door een paar kwade mannen die het voorzien hebben om een draak mee te nemen naar de andere wereld om daar flink aan te verdienen. Een zware taak tijdens een spannende queeste.
Het boek bevat korte hoofdstukken, een prettige grote lesletter en korte zinnen. Hierdoor sluit het goed aan bij de doelgroep. Het geheel wordt afgewisseld met pagina grote illustraties in zwart/wit door Joachim Sneyers. De illustraties hebben mooie details en hoewel de draak op de cover wat spannend aan doet zijn de afbeeldingen in het boek wat zachter
Het is een groot avontuur waarin Yorna en Reinout zijn belandt. Door te kiezen voor twee hoofdpersonen die zo verschillend van elkaar zijn krijg je een interessante basis voor een verhaal. Ook is het leuk gekozen dat het meisje hierin de praktische van de twee is en de jongen de nerd. Al kiezen ze niet altijd de slimste momenten om met elkaar in discussie te gaan zijn ze wel aardig aan elkaar gewaagd. Het is een goed voorbeeld dat je ook al ben je heel verschillend je heel goede vrienden kunt zijn en elkaar dan juist goed kunt aanvullen.
De andere personages uit het boek zijn minder goed uitgewerkt. Zo zijn er de criminelen die een draak proberen te smokkelen naar hun eigen wereld die af en toe even opduiken maar niet echt meerwaarde hebben voor het verhaal en misschien wel weggelaten konden worden.
Verder is de magische drakenwereld goed omschreven. De draken praten in een soort kleutertaaltje. Hierdoor zouden de kinderen die wat minder goed lezen denk wel af en toe struikelen over de kromme zinnen. Persoonlijk vond ik het wel leuk dat het draakje de H voor een G verwisseld maar de rest van de kromme spraak vond ik wel hinderlijk. Het maakte dat de draken ook wat dommig overkwamen in plaats van stoer of indrukwekkend. De queeste zelf, langs magische paden en raadsels waren goed gevonden en uitgewerkt. Het is een avontuur vol actie en fantasie. Een aanrader voor drakenliefhebbers.
Boekgegevens :
Titel drakenvuur
Auteur Folkert Oldersma
Illustrator Joachim Sneyers
Uitgeverij Clavis
Isbn 9789044835793
Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.
https://conniesboekkies.wordpress.com/