web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Eiki en Oeki moeten betalen van Folkert Oldersma

Eiki en Oeki moeten betalen
Series:
Illustrator: Marjolein Terwindt-Wetterauw
Published: 2020
De eekhoorntjes Eiki en Oeki zijn trouwe vrienden die in een bos niet ver van hier allerhande avonturen beleven. Meestal omdat Eiki weer eens een ideetje heeft.

Bureau Levend Leren houdt zich onder andere bezig met onderwijsmethoden die er vanuit gaan dat het leren berust op eigen ervaring en wat je op jonge leeftijd meekrijgt. Door onderwerpen aan jongere kinderen alvast voor te leggen en er later weer op in te spelen leer je makkelijker dan dat je een bepaald onderwerp bijvoorbeeld alleen in groep acht zou krijgen. Ze gaan er vanuit dat de herhaling net als bij lezen en rekenen hierbij dus een grote rol speelt. De onderwerpen in de serie rondom Eiki en Oeki bevatten onderwerpen die kleine kinderen in het dagelijks leven tegen komen maar nog niet diep op in kunnen gaan. Door er alvast even aan te snuffelen is er toch een basis gelegd voor de toekomst wat het leren over zo’n onderwerp makkelijker maakt.

Folkert Oldersma is de auteur van deze reeks en schreef al eerder handboeken op gebied van onderzoek en hoogbegaafdheid, onderwijsmethodes en dus ook deze educatieve kleuterreeks. Het boek is voorzien van veelvuldige, natuurlijke illustraties in warme tinten van Marjolein Terwindt-Wetterauw. Ze tekent de dieren natuurgetrouw in een voor kinderen herkenbare omgeving.

De serie rond Eiki en Oeki zijn voorleesboeken voor de onderbouw, groep 1 tot en met groep 4. Eiki en Oeki zijn twee eekhoorntjes waarbij Eiki de verstandigste van de twee is en alles doet om zijn vriendje Oeki te behouden voor fouten, hij legt hem dingen uit en probeert oplossingen te vinden voor problemen. Er zijn inmiddels vier titels verschenen met onderwerpen als energie ( De superkar van Eiki en Oeki), afvalscheiding ( Eiki en Oeki ruimen op), waterbeheersing ( Eiki en Oeki hebben natte pootjes) en deze titel over geld.

Eiki en Oeki moeten betalen”, gaat over geld. Het gaat over sparen, ruilen, lenen, kopen en verkopen, telfouten en over eerlijk en oneerlijk zijn. Maar het gaat ook over vriendschap en iets voor elkaar over hebben.

In het bos waar Eiki en Oeki wonen gaat alles zo zijn gangetje. Ze geven elkaar beukennootjes als ze die hebben tot de kraai een ruilwinkel begint. Je kunt dan plots je beukennootjes ruilen voor andere dingen. Maar als de kraai alleen de waarde kan bepalen schiet dat niet op en de dieren willen al snel hun beukennootjes terug. Daar moet dus iets anders op verzonnen worden en zo worden er ‘oepsen’ gemaakt. Een soort geld. Hoewel dit in het begin goed lijkt te gaan zitten daar ook al snel haken en ogen aan. Zeker als er dan ook nog concurrentie komt voor kraai wordt het toch wel onrustig in het bos en dan laat de wind de ‘oepsen’ ook nog wegwaaien.

Naast een leerzaam boek is het zeker ook een leuk verhaal over twee eekhoorntjes. Ze zijn ondeugend en grappig en wat ze meemaken is herkenbaar. De tekst is toegankelijk maar wel wat veel met af en toe pittige woorden. In principe is dit een voorleesboek maar ik kan mij voorstellen dat niet elk kind het geduld heeft om het hele verhaal in een kind uit te luisteren . Daarom is het fijn dat er een goede hoofdstukverdeling gemaakt is waardoor je ook per hoofdstuk kunt voorlezen.

Aan het einde van het boek staan nog wat tips voor het gebruik van het boek in het onderwijs. Daar heeft men het over voorleesmaatjes, tips voor het uitdiepen van het onderwerp en verwijzingen naar de site voor nog meer informatie. Als docent zou het handig zijn dit eerst te lezen voor het te gaan gebruiken. Buiten het onderwijs om is het zeker ook een leuk verhaal om samen met je kind te lezen.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress