web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5 *** voor Greta en de reuzen van Zoë Tucker

Greta en de reuzen
Author:
Publisher:
Illustrator: Zoë Persico
Published: januari 2020
Greta woont in een prachtig bos dat wordt wordt bedreigd door reuzen. Toen de reuzen het bos ontdekten, kapten ze bomen zodat ze huizen konden bouwen. Daarna hakten ze nog meer bomen om en bouwden ze nog grotere huizen. Die huizen vormden dorpen, de dorpen groeiden uit tot steden en nu is er bijna geen bos meer over. De dieren in het bos roepen Greta's hulp in. Gelukkig heeft ze een idee... Dit prentenboek is…

Het prentenboek “ Greta en de reuzen” vond zijn inspiratie in de missie van Greta Thunberg om de wereld te redden. Voor wie haar niet kent dat is een meisje uit Zweden. Ze had gehoord over de klimaatverandering en in haar ogen werd er niet genoeg aan gedaan en dat vond ze onbegrijpelijk. Op haar vijftiende spijbelde ze van school en ging voor het overheidsgebouw van Zweden demonstreren met een bord waarop stond ‘ik spijbel voor het klimaat’. Haar actie kreeg navolging en overal in de wereld gingen mensen demonstreren. Greta heeft politici gesproken en is zelfs genomineerd in 2019 voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Het meisje dat de hoofdrol speelt in dit verhaal heet ook Greta. Ze woont in het bos en daar komen letterlijk reuzen aan die het bos verzieken en vernielen. Ze hakken bomen om en vervuilen de lucht met hun fabrieken en steden. Greta komt in actie door te demonstreren. Eerst doet ze dit alleen maar langzaam sluiten anderen zich bij haar aan. Als de inmiddels grote groep de reuzen tot halt roepen zijn deze onder de indruk en luisteren ze naar wat de demonstranten zeggen. Ze betuigen spijt en met zijn allen gaan ze samenwerken om weer een mooi bos te krijgen. Een bekend verhaal met een mooi einde.

De illustraties zijn kleurrijk, duidelijk en spreken aan. De tekst is ook zeer toegankelijk en zoals te verwachten is de boodschap (denk aan het milieu en kom in actie) overduidelijk aanwezig. Persoonlijk hou ik niet zo van dit soort verhalen. Het komt toch snel moraliserend over. Maar als je je kind wat meer wilt laten weten over klimaatverandering is dit een prima boek. Door de eenvoud van het verhaal en het dicht bij huis te houden snapt een kind snel dat het kappen van een bos gevolgen heeft voor het dagelijks leven.

Na het verhaal staat nog kort de geschiedenis over Greta Thunberg en wat tips over wat jezelf kunt doen om een verschil te maken als het gaat om klimaatverandering. Kleine en eenvoudige dingen ( pak de fiets in plaats van de auto, eet minder vlees, wees zuinig op je spullen) waardoor je echt goed bezig bent voor het milieu. Ook is er een verwijzing naar de site van Greenpeace en andere milieu organisaties.

Het verhaal zelf is weinig origineel en de boodschap dus bekend maar je steunt er wel een goed doel mee. Van elk verkocht exemplaar gaat namelijk veertig cent naar de wereldwijde organisatie Greenpeace, die zich inzet voor de bescherming van het klimaat en het leven op aarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress