web analytics
non fictie recensiegrid recensies algemeen

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Help je kind herademen van Noëlle Appermans

Noëlla Appermans kampte jarenlang met chronische hyperventialtie tot ze de Buteyko-ademhalingstechniek ontdekte. Ze volgde een opleiding tot gezondheidsconsulente en specialiseerde zich later als Buteyko-specialist  voor de Moscow Clinic van dr. Buteyko. Ze geeft lezingen en workshops in Vlaanderen om volwassenen en kinderen met ademhalingsproblemen, angst- en paniekstoornissen te informeren over deze techniek. Eerder verscheen haar boek ‘Heradem!’, waarin ze de Buteyko-techniek toelicht.  In dit boek gaan haar tips en adviezen specifiek naar ouders die hun kind willen leren herademen.  Van baby tot puber, alle leeftijden komen aan bod.

De Buteyko-techniek leert je hoe je je middenrif, onze grootste ademhalingsspier, terug kunt activeren, zodat je van een gejaagde borstademhaling terug naar een ontspannen buikademhaling kan schakelen. Hierdoor zou je ziektesymptomen kunnen verminderen of misschien zelfs laten verdwijnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan astma, allergieën of  concentratieproblemen. Daarnaast zou het ontspannend werken, je er beter door slapen en ook bij de aanpak van kaak- en mondproblemen zou het hulp kunnen bieden.

In het voorwoord, door de auteur zelf, proef je meteen het enthousiasme van de auteur voor de Buteyko- techniek en vooral waarom ze vindt dat iedereen hier baat bij zou kunnen hebben. Omdat ze geen vakliteratuur kon vinden over toepassing bij kinderen was dit een van de drijfveren om dit boek te gaan schrijven.  Ook kinderen ondervinden veel klachten die kunnen zijn veroorzaakt door een te gehaaste of verkeerde ademhaling. Ze wil kinderen technieken aanreiken om hun ademhaling (weer) onder controle te krijgen , zodat ze een nieuw effectief ademhalingspatroon ontwikkelen en daardoor beter in het leven staan en hun klachten verminderen dan wel verdwijnen.

In de inleiding volgt een korte uitleg over de inhoud van het boek. Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel achtergrondinformatie voor de ouders, over de anatomie van de ademhaling en een samenvatting van het boek ‘Heradem’. Dit om de ademhaling te begrijpen en de basis van de Buteyko-techniek. Het tweede deel is bestemd voor de begeleiding van baby’s, kleuters en peuters en het derde deel voor de begeleiding voor tieners. De oefeningen die beschreven staan zijn specifiek voor genoemde leeftijden en er zijn werkstaten om de vorderingen bij te houden.

Het geheel is goed en duidelijk beschreven. Het ‘studiestukje’ in het eerste deel is goed verwoord en kort gehouden waardoor het voor een leek op dit gebied makkelijk te begrijpen is zonder droge stof te worden. De oefeningen zijn duidelijk en met name de uitleg waarom je zo’n oefening doet, is goed beschreven. Eenvoudige illustraties ondersteunen de uitleg zodat je een goed beeld krijgt van het geheel. Het is uiteraard van belang dat je weet waarom je iets moet doen en als je je kunt vinden in die uitleg dan ben je immers bereid dit te gaan doen en vol te houden.

Dat laatste is wel de sleutel tot succes en daarin heb ik mijn twijfels of ouders dit zelf goed kunnen monitoren. Niet iedereen heeft genoeg zelfdiscipline of de discipline dit een ander aan te leren. Zeker iets leren aan kinderen is een vak apart.  Ik denk daarom dat dit boek een fijn hulpmiddel is voor achtergrondinformatie over de Buteyko-techniek en de toepassing ervan. Het geeft goede handvatten voor deze vorm van therapie maar persoonlijk zou ik mijn kind eerst aan de slag laten gaan met een goede gerenommeerde coach op dit gebied zodat het op de goede weg is en jij gewoon ouder kunt blijven die sturing geeft en ondersteuning en niet de plaats van de therapeut op je neemt.

Boekgegevens :

Titel         leer je kind herademen

Auteur     Noëlle Appermans

Isbn         97890022336977

uitgeverij  Manteau

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress