web analytics
non fictie recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Het uiltje dat (te) knap is van Folkert Oldersma

Het uiltje dat (te) knap is
Categorieën: ,
Illustrator: Marjolein Terwindt-Wetterauw
Published: 2016
Het uiltje Ove is een hoogvlieger. Daardoor wordt hij niet begrepen, voelt hij zich anders dan de andere dieren. Op school, thuis, bij het spelen. Het maakt hem verdrietig en boos. Buiten het bos ontmoet hij het mensenkind Jonathan. Samen weten ze het bos te redden en dan blijkt hoogvlieger-zijn toch zo zijn voordelen te hebben. Veel hoog intelligente kinderen hebben het moeilijk op de basisschool. Hun verwachtingen over de school als interessante en uitdagende…

Folkert Oldersma was werkzaam als docent in het basisonderwijs en in het hoger beroepsonderwijs. Daarnaast schrijft hij onder andere handboeken op het gebied van onderzoek en hoogbegaafdheid, een educatieve kleuterreeks en , in samenwerking met andere auteurs, onderwijsmethodes.

Uitgever Bureau voor levend leren gaat uit van de methode ‘Levend leren’ , een methode die uitgaat van leren dat berust is op eigen ervaring en gezond verstand. Leren vanuit dagelijkse ervaringen.

Hoog intelligente kinderen hebben het vaak moeilijk op de basisschool. Hun verwachtingen zijn hoog en komen niet uit. Het is saai en niet uitdagend genoeg. Vaak herkennen docenten niet meteen dat het kind hoogbegaafd is en kunnen ze niet de handvatten bieden die het kind nodig heeft. De bedoeling van dit boek is om samen met het kind te lezen en met elkaar in gesprek gaan. Het moet een stukje herkenning geven bij het kind en begrip voor de omstanders.

“Het uiltje dat (te) knap is “ is dus een voorlees- en prentenboek over hoogbegaafdheid. Het gaat over het uiltje Ove. Ove is anders dan de andere dieren. Hij is een hoogvlieger , vindt het saai op school en de andere begrijpen dat niet. Daardoor krijgt hij ook op zijn kop terwijl hij er niets aan kan doen dat hij anders denkt en doet. Hij is daarom boos en verdrietig. Hij gaat er op uit en ontmoet het mensenkind Jonathan. Ze ontdekken dat mensen het bos willen kappen en Ove en Jonathan gaan samenwerken om het bos te redden.

Na het verhaal, met mooie illustraties van Marjolein Terwindt-Wetterauw, vind je aanvullende informatie voor ouders en/of leerkrachten. Over hoe je in gesprek kunt gaan na /tijdens het lezen, door praktische vragen. Verder uitleg over de ontwikkeling van de kinderen in de leeftijd van ongeveer drie jaar en wanneer blijkt dat een kind daar qua begaafdheid boven zit. Verder nog wat verwijzingen naar een aantal websites met verdere informatie.

Ik zou aanraden om als eerste deze aanvullende informatie te lezen en daarna pas het verhaal te gaan voorlezen.

Het verhaal zelf is niet alleen geschikt voor hoogbegaafde kinderen maar zeker ook een leuk verhaal voor alle kinderen. Het stukje herkenning in niet begrepen worden en een vriend te vinden is voor elk kind wel te plaatsen. Het verhaal is goed toegankelijk qua taalgebruik en hoewel redelijk veel tekst is er een leuke afwisseling met de illustraties. Klein kritiekpuntje is dat Ove door de docent naar het strafhok wordt gestuurd als deze het niet met hem eens is. Nu zijn het wel dieren maar ik vind een strafhok op een school wel erg spartaans. Persoonlijk zou ik daar strafwerk van maken of iets anders. Maar waarschijnlijk valt het de kinderen het niet eens op.

Verder is de basis ( Ove valt buiten de groep en gaat het bos redden en dan komt het wel goed) misschien niet al te origineel, de manier waarop het verpakt wordt en de problemen van Ove zijn dat wel. Heel duidelijk worden deze problemen van Ove op papier gezet waardoor de kinderen zich kunnen inleven. Ook voor docenten, ouders en andere hulpverleners een prima handvat over dit onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress