web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Jolien en Jef – De vergeetachtige oma van Jolanda Zuydgeest

Jolanda Zuydgeest (1962) is lerares in het basisonderwijs, volgde een schrijversopleiding en meerdere cursussen creatief schrijven. In 2016 verschijnt haar debuutroman wat zich afspeelt in het basisonderwijs en in 2017 een persoonlijk verhaal over de mantelzorg voor haar moeder. Nu is hier haar eerste kinderboek “ Jolien en Jef op avontuur, de vergeetachtige oma”. Om voor te lezen vanaf ongeveer vijf jaar en zelfstandig te lezen vanaf ongeveer 8 jaar. Zowel voor jongens als meiden een leuk en wat ondeugend verhaal met, zoals de uitgeverij het omschrijft, een zorgzaam kantje.

Jolien en haar familie gaan verhuizen om dichterbij oma te gaan wonen. In eerste instantie wil ze helemaal niet verhuizen maar ze zal wel moeten. De vreselijke nieuwe buurman is ook geen pluspunt voor de nieuwe omgeving maar dichterbij oma wonen is wel fijn. Oma heeft een kleine auto en als die niet meer wil starten en opgehaald wordt door de garage, ontmoet ze Jef. De zoon van de garagehouder. Ze sluiten snel vriendschap en naast samen huiswerk maken verzinnen ze ook grapjes om uit te halen met de buurman.

De auto van oma kan niet meer gemaakt maar mag in de tuin staan als eigen plekje van Jolien. Ondertussen moet oma nar een verpleeghuis omdat ze steeds meer vergeet. Haar kat Rommel kan helaas niet mee. Rommel moet een ander huis en mag niet bij Jolien komen wonen. Jolien en Jef doen er alles aan om Rommel op visite te laten komen bij oma en om een goed huis voor hem te vinden.

Het onderwerp spreekt mij zeer aan en dat was ook de reden om het boek op te pakken. De schrijfstijl past goed bij de doelgroep. De zinnen zijn kort en eenvoudig, geen moeilijke woorden en lekker de ruimte tussen de zinnen en geen lange hoofdstukken. Hierdoor zal een jonger kind het heel prettig lezen. Tel daar de grapjes op die Jolien en Jef met de buurman uit halen en dan is het dubbelpret!

Naast de grapjes is er oma die dingen vergeet en niet meer alleen kan wonen. Dit is op eenvoudige wijze duidelijk gemaakt in het verhaal en wel op zo’n manier dat het niet een zwaar beladen onderwerp is geworden al is het verdrietig zat.

Je merkt dat de schrijfster weet waar ze het over heeft en realistisch is in haar verhaal. Daar dementie en het naar een ‘’ verpleeghuis” moeten gaan bij veel gezinnen zal voorkomen is het goed dat het benoemt wordt zoals het is.  Door het in een verhaal als dit te vertellen weten kinderen ook dat, als het bij hun oma of opa voorkomt, dat het niet op zichzelf staat maar dat het overal kan gebeuren.

De cover en de illustraties zijn aan de hand van Jennifer Zuydgeest, de dochter van Jolien. Door de kinderlijke tekenstijl dacht ik dat zij veel jonger zou zijn en hoewel het fijn is om samen een project als dit te gaan doen denk ik dat de plank hierdoor wat is misgeslagen. Om een groot publiek te bereiken denk ik dat  een andere cover meer zou aanspreken. De cover is vaak het eerste wat iemand een boek doet oppakken en ik zou dat bij deze cover denk niet snel doen omdat het wat amateuristisch overkomt. Dat is jammer want het verhaal zelf is zeker de moeite waard !

Boekgegevens :

Titel              Jolien en Jef en de vergeetachtige oma

Auteur          Jolanda Zuydgeest

Illustraties    Jennifer Zuydgeest

Uitgeverij      Godijn publishers

ISbn                9789492115942

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress