web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Lotte laat maar: kan het even normaal van Willeke Brouwer

Lotte laat maar: kan het even normaal
Published: mei 2020
Lotte is terug in "Kan het even normaal!?', het derde deel in de hilarische graphic novel-serie "Lotte laat maar' van Willeke Brouwer. Lotte is een echte brugklasser! En net als in de vorige delen maakt ze weer van alles mee. Zo zorgt een burn-out van de toneeljuf ervoor dat DE ZOEN nog even niet doorgaat. Jammer. Of toch niet? En er komt een nieuwe jongen in de klas, die autisme heeft. Lotte vindt hem superleuk,…

Kan het even normaal? “ is het derde deel uit de serie over Lotte laat maar van de auteur Willeke Brouwer. Willeke Brouwer maakt cartoons voor het Nederlands Dagbald en de EO-visie. Ze illustreerde veel kinderboeken en publiceerde de series over Silvester en Lotte laat maar. Dit zijn graphic novels in de stijl van ‘leven van een loser’. Het leuke van deze twee series van haar hand is dat het zich afspeelt in eigen land waardoor het voor de lezer meer op zichzelf kan worden betrokken en meer herkenning geeft dan de loser-boeken die zich afspelen in een Amerikaanse highschool-setting. De verhalen over Lotte borduren wel voort op elkaar maar zijn goed zelfstandig te lezen.

Lotte zit in de brugklas en komt er achter dat dat wel meevalt maar wel veel tijd kost. Naast de ‘gebruikelijke’ brugklas-dingen voor meiden van die leeftijd ( onder andere kletsen met vriendinnen over jongens) komen in dit boek ook actuele zaken aan de orde zoals de burnout van de toneeldocent waardoor het oefenen voor de geplande voorstelling wordt uitgesteld en krijgt ze een nieuwe jongen in de klas die een vorm van ASS (autisme stoornis spectrum). Sommige vinden hem maar vreemd maar Lotte kan zijn humor en acties wel waarderen. Uiteraard wordt Lotte verliefd en dat is toch heel anders dan dat je moeder dat is. Want als je die ziet zoenen is dat toch heel raar.

Kortom puber-perikelen in een vrolijk jasje. De hardcover is wel een beetje kinderlijk, qua kleur en afbeelding maar past wel bij het verhaal. Het is geschikt voor meiden vanaf een jaar of tien ( bovenbouw basisonderwijs en brugklas) qua verhaal maar qua taalgebruik en woordkeuze kan het eerder gelezen worden.

De vele illustraties en verschillende lettertypes maken het een vrolijk en makkelijk boek om te lezen. Ook voor niet zulke makkelijke lezers een ideaal boek.

De onderwerp keuze passen ook bij de doelgroep. De auteur weet zich hier goed in te verplaatsen. Weet wat er speelt en waar de kinderen over willen lezen. Kortom een leuke aanvulling in de serie over Lotte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress