web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Mijn held, de huurmoordenaar van Coen de Kort

Coen de Kort is grafisch ontwerper, illustrator én schrijver van jeugdboeken. Zijn eerste boek was ‘moord en dat soort dingen’ over een asielzoeker die de illegaliteit in duikt en zijn tweede boek ‘ Rat’ gaat jongeren aan de rand van de samenleving. Daarna zal ‘checklist’ nog volgen en hier is dan zijn vierde boek ‘Mijn held, de huurmoordenaar’.

Geweld, moord, criminaliteit en de harde wereld zijn terugkerende thema’s in zijn boeken. Die je, gelukkig ook naast vriendschap, ook in deze titel zult vinden.

Roos woonde bij pleegouders maar liep weg met haar ‘vriendje’. Dat bleek echter ook een rotzak dus loopt ze voor een tweede keer weg. Op haar schuilplaats komt ze oog in oog te staan met Leo Meijer, een crimineel op leeftijd. Leo Meijer is net ontsnapt uit de gevangenis en hoewel Roos hem als een opa ziet blijkt hij toch wel een doorgewinterde ‘oldschool’ crimineel te zijn. Leo is echter heel aardig voor haar, neemt haar op sleeptouw en wil eigenlijk dat ze inziet dat dit geen toekomst voor haar is en ze terug moet naar haar pleegouders. Roos vindt het leventje met Leo echter wel spannend en vooral de luxe die hij zich kan veroorloven trekt haar wel aan. Ze besluiten een tijdje bij elkaar te blijven maar helaas wordt het sprookje ruw verstoord en gebeurd er wat ergs.

Toen ik dit boek voorbij zag komen sprak de cover mij meteen aan. Lekker duister en met mijn voorliefde voor spannende thrillers wist ik dat ik dit boek wel wilde lezen. De titel vond ik bijzonder en bedacht dat kan alle kanten op gaan. De auteur wist mij te verrassen door een heel andere weg in te slaan dan ik zelf had verwacht.

Door het lezen van de achterzijde wilde ik niets liever dan te starten in het boek. Alleen het laatste zinnetje stond mij wat tegen. “Voor young adults die wel wat zien in gangsters, foute vriendjes en weggelopen meisjes” staat er als laatste. Dat viel bij mij een beetje verkeerd, vond ik geen goede keuze. Dat kan je namelijk op verschillende manieren lezen. Uiteraard zal dat niet de opzet geweest zijn maar ik bleef er toch op hangen.

Er staat echter ook “ een hard, flitsend en ook grappig boek over een onverwachte vriendschap”. En dat is het zeker!
Het boek telt 19 hoofdstukken en slechts 132 pagina’s. Heeft een mooie hardcover en de kleurstelling en de duistere afbeelding vond ik goed gekozen. Het geeft het boek een vleugje mysterie en wekt nieuwsgierigheid.

De vertelstijl is snel, vol humor (ondanks de heftige dingen die ze mee maken) en laat niets aan de verbeelding over. De criminele wereld is een harde en meedogenloze wereld en die wordt zeker niet rooskleurig gebracht. Het is best knap om zo’n verhaal met de nodige luchtigheid te vertellen zonder ongeloofwaardig te worden. Want geloofwaardig is het zeker. Verder is de onvoorwaardelijke vriendschap, hoe Leo zich als een echte opa en heer over Roos ontfermt en wilt beschermen tegen die grote, boze buitenwereld, mooi uitgewerkt en komt echt over.

Hoewel de titel je op het verkeerde been kan zetten ( ook al is er een huurmoordenaar en is hij een held dus de titel klopt zeker) is het een mooi, spannend verhaal wat je in één zucht uitleest.

Boekgegevens :

Titel Mijn held, de huurmoordenaar

Auteur Coen de Kort

Uitgeverij Clavis

Isbn 9789044835823

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress