web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Orsippus en de klas van meester Ollie van Kristine Groenhart

Orsippus en de klas van meester Ollie
Genre:
Publisher:
Illustrator: Julliëtte de Wit

Kristine Groenhart is auteur van de kinderboekenserie Mulberry House en draagt ‘ The Daily Mile” een warm hart toe. Deze werd voor het eerst in 2016 in Nederland geïntroduceerd en toen hielp zij mee om er een succes van te maken. Het idee van ‘ The Daily Mile” is om elke dag een dagelijks rondje op school te rennen en zo iedereen op een leuke en makkelijke manier aan een betere conditie te helpen. Dit verhaal gaat over “ The Daily Mile” en hoe deze de leerlingen van groep 6 in actie brengt.

Deze klas is een klas vol kinderen die niet stil kunnen zitten en veel ruzie hebben. Als de klas een nieuwe sportieve leraar krijgen , meester Ollie, moeten ze even aan hem wennen en zeker aan zijn idee om “ The Daily Mile” te gaan lopen. Elke dag samen een kwartiertje lopen is zijn motto. De directeur van de school vindt het idee helemaal niks en sommige buurtbewoners klagen ook. Maar meester Ollie krijgt hulp uit wel een heel onverwachte hoek. Orsippus, een beroemde hardloper uit de Griekse oudheid, verschijnt  plots in de klas. Hij gaat proberen om er een echt succes van te maken. Want daar winnen niet alleen de kinderen mee want voor hemzelf ( en andere uit zijn tijd) zit er ook een wedstrijd aan vast georganiseerd door Zeus.

“The Daily Mile” is een mooi initiatief waar ik eerlijk gezegd, tot mijn schaamte, nog nooit van gehoord had, terwijl het al sinds 2016 in Nederland wordt gedaan. De bekende schaatser Erben Wennemars is zelfs ambassadeur en er is een website waar scholen zich kunnen aanmelden.

Het idee om dit als verhaal in een boek te verwerken is leuk gevonden en zo komen de lezers niet alleen te weten van “ The Daily Mile” maar ook veel over de Griekse mythologie. Door geschiedenis met het heden te mixen is het een origineel verhaal geworden wat prettig leesbaar is. De vertelstijl is eenvoudig en ook al zijn de Griekse namen niet altijd makkelijk zal je er niet over struikelen en prima door kunnen lezen.

Persoonlijk vond ik het verhaal hier en daar wat over de top en komt meester Ollie niet al te slim over en mist hij soms de empathie die je van een leraar wil zou verwachten. Dit karakter had wat beter uit de verf mogen komen van mij. De meeste karakters blijven wat oppervlakkig maar misschien valt dat bij de kinderen die dit lezen niet eens op en kunnen zij de simpele meester wel waarderen.

Dat sport verbinden kan werken en hierdoor vriendschappen ontstaan is het thema van het verhaal en dat komt zeker uit dit verhaal naar voren.

Boekgegevens :

Titel          Orsippys en de klas van meester Ollie

Auteur       Kristine Groenhart

Illustrator  Juliette de Wit

Uitgeverij  Volt

Isbn           9789021419626

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress