web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Pleingeheimen, of hoe je beste vrienden blijft van Jacques Vriens

Pleingeheimen, of hoe je beste vrienden blijft
Genre:
Illustrator: Annet Schaap

Meesterverteller Jacques Vriens heeft bijna zijn hele leven wel op een pleintje gewoond. Hij ziet een pleintje als een klein dorpje. Je komt elkaar daar de hele dag tegen, je speelt samen, maakt ruzie en deelt geheimen. Hij wilde daar altijd al een boek over schrijven.

Zo verschenen er boeken over het Kattenpleintje. Het Kattenpleintje heet eigenlijk het Burgemeester B.H. Janssen van Kattenplein maar dat vond iedereen te lang dus noemen ze het gewoon het Kattenpleintje. Er wonen een aantal kinderen op het pleintje en in de verhalen heeft steeds een ander kind de hoofdrol. In deze bundel zitten drie Kattenplein-verhalen samen die enkele jaren geleden apart zijn uitgegeven voor kinderen vanaf 8 jaar.

Allereerst is er een korte introductie van de kinderen van het pleintje. Een voorstelrondje met illustratie zodat je weet wie de hoofdpersonages zijn uit het boek. Daarna volgen er drie verhalen:

 Steffie en de mislukte inbrekers was het eerste verhaal uit de serie over het Kattenpleintje.   In de buurtsuper wordt eten gestolen en Steffie, haar hond Kobus en Sjoerd, die zich een echte detective voelt, gaan op onderzoek uit. Ze doen echter een vervelende ontdekking over de dader. Of dat nog niet genoeg is zijn er een aantal pleinbewoners die opa Deutz naar een bejaardenhuis willen sturen omdat hij een beetje in de war is. De kinderen besluiten om tot actie over te gaan en ook het onderzoek naar de diefstal krijgt een bijzondere ontknoping.

Het tweede verhaal is Max en de ontplofte vriendschap .Max heeft een tweelingzus Karlijn en is altijd vrolijk. Hij houdt van grappen maken en wordt maar één keer per jaar echt kwaad. Zijn beste vriend is Sjoerd. Sjoerd zijn ouders runnen de buurtsuper. Als de gemeente de speeltuin weg wil hebben om daarvoor in de plaats parkeerplaatsen te maken staan de vrienden opeens tegen over elkaar omdat ze er allebei wat anders van vinden. De grote vraag is uiteraard of de speeltuin echt weg moet en nog belangrijker of het nog goed komt tussen deze vrienden.

Mei-Lan en het geheim van snackbar De Belg is het derde verhaal en de afsluiter van deze bundel. Mei-Lan is een aardig en verlegen meisje en een goede vriendin van Steffie. Haar ouders zijn de baas van snackbar De Belg. Mei-Lan komt er achter dat ze geadopteerd is maar ze durft haar ouders er niet naar te vragen. Ze zegt het wel tegen Steffie die moet beloven het niet verder te vertellen. Op het plein wordt een groot feest gehouden. Alle kinderen mogen een bijdrage leveren en Steffie wordt waarzegster. Als de moeder van Mei-Lan in de waarzeggerstent komt floept Steffie er het grote geheim uit. Het feest loopt heel anders af dan iedereen kon denken.

Elk verhaal bestaat uit een aantal korte hoofdstukken en leest lekker weg. Het taalgebruik is eenvoudig en doordat het over de kinderen gaat die dezelfde dagelijkse dingen doen die de lezers ook doen herkenbaar en leuk om te lezen. Ze spelen samen, maken ruzie, praten over van alles, zijn verliefd, moeten naar school en delen hun problemen. Ook komen er  zaken als adoptie, gescheiden ouders en een dementerende opa in voor, zo uit het leven gegrepen. Alles is op een luchtige en grappige manier omschreven met een vleugje spanning hier en daar.  Naast zelf lezen leent het boek zich ook prima om voorgelezen te worden en ook al zijn de verhalen een tijdje terug voor het eerst uitgebracht ( ik meen het eerste deel in 2013) is het nog heel actueel qua onderwerp.

Boekgegevens :

Titel             Pleingeheimen, of hoe je beste vrienden blijft

Auteur         Jacques Vriens

Illustraties   Annet Schaap

Uitgeverij    van Holkema & Warendorf

Isbn             9789000365999

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress