web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Rory de raaf – De zaak kikker van Andrew Clover

Voor mij ligt wederom een avontuur van Rory de Raaf. Op zich een gewone jongen maar niets is wat het lijkt. Hij is een heuse detective.  ‘ de zaak kikker’ is alweer het vierde deel over deze bijzondere jongen.  De delen zijn zelfstandig te lezen, hebben een leuk formaat met fel gekleurde hardcovers die zullen aanspreken bij de doelgroep, jongens en meiden vanaf 7 jaar.

Andrew Clover is de auteur ( hij is ook acteur, comedian, director, editor en docent) en de illustraties zijn van Ralph Lazar. De illustraties spelen een grote rol in de verhalen. De boeken lijken heel dik maar als je ze in kijkt zie je dat een groot deel uit illustraties bestaat en de auteur met weinig tekst veel weet te vertellen. De illustratie vullen het geheel goed aan. Of is het de tekst die de aanvulling doet?

Voor wie nu pas kennis maakt met Rory de Raaf kan ik wel aanraden gewoon te beginnen bij deel 1 maar de boeken zijn goed zelfstandig te lezen. Ze hebben dezelfde toon en humor dus als je het ene deel leuk vindt zal je de rest ook wel leuk vinden.

Rory de Raaf woont samen met zijn broer en moeder in een gewoon huis, in een gewone straat. Zijn vader is verdwenen en met name in deel 1 is dat de reden waarom hij detective wil worden, om zijn vader te vinden. Dat komt ook terug in deel 2 maar langzaam aan verdwijnt het naar de achtergrond en in dit verhaal is er van een rode draad geen sprake meer. Jammer, het had leuk geweest om hier meer over te vertellen of wat meer in de boeken terug te laten komen.

Ook in dit deel beleeft Rory een bizar avontuur met zijn vrienden. Er is een talentenjacht op school met een belachelijke rap van zijn leraar maar er vindt ook zomaar een moord plaats! Uiteraard zou Rory geen goede detective zijn als hij niet koste wat het kost zal uitvinden wie de moordenaar is en waarom hij heeft toegeslagen op zijn school. Dat dit hem weer in de nodige problemen en rare situaties brengt is wel te voorspellen.

Voor wie met plezier de eerdere delen las zal de humor, de manier van vertellen en de illustraties herkennen want uiteraard is het geheel in dezelfde stijl als de vorige delen. Het zal vooral voor kinderen die niet graag lezen zeker aanspreken vanwege de absurde avonturen wat die met humor worden verteld.

Voor mij persoonlijk wordt het een beetje teveel van hetzelfde, maar ik kan mij voorstellen dat de jongens en meiden die fan zijn er geen genoeg van kunnen krijgen. Het is een succesformule en waarom zou je die veranderen? Als detective zijn er nog eindeloos meer verhalen te verzinnen.

Boekgegevens :

Titel                    Rory de Raaf, de zaak kikker

Auteur                Andrew Clover

Illustraties          Ralph Lazar

Vertaling            Saskia Martens

Uitgeverij           Blloan junior

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress