web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 3,5*** voor Rory de raaf deel 3 : de grote geldroof van Andrew Clover

Rory De Raaf, detective : De Grote Geldroof
Publisher:
Illustrator: Ralph Lazar

Rory de raaf: de grote geldroof is alweer het derde boek over deze jonge detective. Ik besprak al eerder het eerste en tweede deel maar voor wie dit gemist hebben nog even een kleine inleiding voor ik mijn mening over deze titel deel.

Andrew Clover is werkzaam (geweest) als acteur, comedian, director, editor en docent op de National Film School in Engeland. En is hij ook nog schrijver. Rory de Raaf is een serie (waarvan nog niet bekend hoelang die gaat worden ) en een groot succes in Engeland.

Rory woont samen met zijn broer en moeder in een gewoon rijtjeshuis. Rory vindt zichzelf een echte detective en zijn broer vindt van niet en doet niets liever dan dit continu rond te vertellen. Rory stoort zich daar niet aan en heeft al in de vorige boeken bewezen dat hij wel degelijk een mysterie kan oplossen. Het grote mysterie, waar zijn vader is, loopt als een rode draad door de boeken want hij wil niets liever weten wat er met hem is gebeurd.

Tijdens deze avonturen hebben we kennis gemaakt met Rory, zijn familie maar ook met zijn vriendin Kato (bijnaam de kat) die hem helpt waar nodig is.

Voor mij ligt een uitnodigend derde deel. Dit keer met een lekkere knalgroene omslag. Het sluit mooi aan bij de vorige delen en het is weer lekker dik. Dit schrikt zeker niet af want als je het doorbladert, zie je dat de illustraties de boventoon voeren. Tekeningen die opvallen door hun eenvoud met weinig tekst. Hierdoor zullen ze een groot publiek aanspreken. Leuk voor lezers die niet graag of minder vlot lezen en een prettig tussendoortje voor degene die graag lezen maar gewoon iets eenvoudigs tussendoor willen.

Het verhaal is prima zelfstandig te lezen. Het is een losstaand avontuur. De rode draad, zoektocht naar zijn pa, is hier wat tussen gefrommeld lijkt het wel. Er is een enkele opmerking waar verder niets mee wordt gedaan. Op zich jammer wat de hint die wordt gegeven smaakte wel naar meer.  Dit keer is er een schoolfeest georganiseerd om geld op te halen zodat ze een groter speelparadijs bij school kunnen bekostigen.  Vervolgens kom je een crimineel tegen, een varaan, zijn er springkastelen en sumoworstelaars én wordt er ook nog geld gestolen. Vergeet ik bijna nog de dinosaurussen. Klinkt absurd?  Dat is het ook en dat is denk ook de humor die in het verhaal zit. Het is zo bizar en gek maar vooral grappig. Waardoor menig lezertje gniffelend door het boek zal gaan.

Zelf vond ik dit deel wat minder dan de vorige twee delen. Ik had het gevoel dat er teveel uit de kast werd getrokken om leuk te zijn en af en toe vond ik het wel erg flauw. Wel leuk aan dit deel is dat ondanks Rory en zijn broer het nooit met elkaar eens lijken te zijn ze nu toch wel wat meer naar elkaar toe groeien en merken dat samen dingen doen ook best leuk kan zijn.

Ik ben dus niet zo enthousiast als bij de eerste twee delen maar als ik dan hoor dat kinderen er veel plezier uit halen verdient het boek dan toch wel 3.5 ster.

Al hoop ik wel dat in het vierde deel we wat meer te horen krijgen over de vader van Rory want daarom was hij immers detective geworden. (dat deel verschijnt als het goed is dit najaar).

Boekgegevens :

Titel                       Rory de raaf deel 3 : de grote geldroof

Auteur                   Andrew Clover

Illustraties             Ralph Lazar

Vertaling               Saskia Martens

Uitgeverij              Ballon Junior

Isbn                      9789403209692

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress