web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** sterren voor Handboek Voor de Keververzamelaar van M.G. Leonard

Handboek voor de Keververzamelaar
Author:
Illustrator: Carim Nahaboo

M.G. Leonard is een kinderboekenschrijver en noemt zichzelf kevertoerist of  keverliefhebber. In haar trilogie met de keverjongen in de hoofdrol maakte we al kennis met veel van deze kruipertjes. Nu is er dus een heus handboek. Mooi hard kaft met heel veel mooie en gedetailleerde illustraties over de meer dan vijftig keversoorten.

Op de achterzijde staat dat als je coleopteroloog (onderzoeker van kevers) wilt worden je jong van geest moet zijn, nieuwsgierig, onderzoekend en dapper zijn maar zeker ook tegen de stank van dierenpoep kunnen omdat er flink wat mestkevers bestaan. Dat klinkt interessant genoeg om open te slaan.

Na een inleiding over voorliefde van kevers , expedities en het waarom dit boekje geschreven is ( en dat niet alleen voor jongens is maar zeker ook voor meisjes) , lees je hoe je een expeditie voor moet bereiden en wat een kever is. Hoe zijn levencyclus verloopt en hoe die Latijnse namen tot stand komen en hoe je je eigen logboek bij kunt houden.

Vervolgens komen we bij het gedeelte waar de kevers worden beschreven met hun bijzonderheden. Zelfs als je kevers maar enge kriebels vindt kan je genieten van deze weetjes en kom je tot de conclusie dat ze toch heel wat in hun mars hebben. Sommige zijn supersterk en andere weer supersnel. Je leest dat blaarkevers zijn en stinkende korstschildkevers maar ook dat er gouden scarabee bestaat.

Het boek wordt afgesloten met een nawoord van de schrijver, die vroeger ook niets van kevers moest weten, is entomoloog Dr. Sarah Beynon aan het woord en Max Barclay. Hij is insecten expert en curator in Natuurhistorisch museum in Londen. Vervolgens nog een woordenlijst voor entomologen en een dankwoord.  M. G. Leonard heeft veel research gedaan en verschillende entomologen gevraagd  de tekst na te lezen. Ze heeft het onderzoek van entomologen om weten te zetten in feitjes voor keverfans, en dat is haar zeker gelukt.

Het boek is een feest om door te lezen. De leuke opzet van het boek , als logboek met kanttekeningen er bij ‘gekriebeld’, waardoor het net lijkt of het echt een notitieboek van iemand is. De illustraties zijn zo treffend dat de kevers bijna uit het boek lijken te lopen.

Het is een op zichzelf staand boek maar voor wie de kever-trilogie kent is het eigenlijk een must-have. Voor wie de kever-trilogie nog niet kent is dit een leuke kennismaking met de keverwereld en kan ik je de andere boeken van harte aanbevelen!

Boekgegevens :

Titel                Handboek voor de keververzamelaar

Auteur            M.G. Leonard

Vertaling        E & A Post Uiterweer

Uitgeverij       Querido

ISBN              9789045121789

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress