web analytics
recensiegrid

Conny-KinderBoekenRecensie 4 sterren voor Loep en de Pyroman van Allart Hakvoort

no title has been provided for this book
Categorie:
Genre:
Publisher:

 

Loep en de Pyroman” is het schrijversdebuut van Allart Hakvoort. Op de achterzijde staat dat de auteur al verhalen schreef op de lagere school en beschikt over een levendige fantasie. Dat laatste is zeker waar. Voor mij ligt een spannend fantasieverhaal in een mooi jasje.

Het boek heeft een mooie hardcover en de illustraties zijn van Hilde Koop. Originele tekeningen die goed bij het verhaal passen én genoeg aan je eigen fantasie overlaten.

 

Het verhaal gaat over Loep. Nou ja, eigenlijk over de elfjarige Pim. Maar omdat Pim zijn vrije tijd als speurneus bekend staat en winkeldieven, zakkenrollers en vermiste huisdieren opspoort, heeft hij de bijnaam Loep. Loep is een ander woord voor vergrootglas, hét gereedschap voor een detective.

Loep woont samen met twee excentrieke vaders en zijn zusje in een heel bijzonder huis. Het is eigenlijk een omgebouwd pakhuis, een droomhuis voor kinderen. Met onder andere glijbanen, een zwembad en een megagroot aquarium. De moeder van Loep woont in Amsterdam en komt eenmaal per maand langs bij haar kinderen, die trouwens in de binnenstad van Groningen wonen.

In de week voor kerst maakt iedereen zich op voor het kerstfeest. Bijna iedereen. Er is een pyromaan die in de binnenstad het voornamelijk heeft gemunt op het in brand steken van kerstbomen en andere kerstversieringen. Loep besluit op onderzoek uit te gaan. Hij komt er achter dat er op kerstavond een grote aanslag gepleegd zal worden. Samen met zijn vriend Elmas besluit hij zelf achter de dader aan te gaan.

 

Een heerlijk winters en spannend avontuur wat zich afspeelt in de stad Groningen. Verwijzingen naar straten en gebouwen in de stad geven het een stukje extra herkenning voor de lezer die bekend is met de stad. Mocht je dat niet zijn, is dat ook niet erg. De verwijzingen zijn een leuke toevoeging maar liggen er niet bovenop zodat je iets zou missen als je niet weet over welk gebouw of welke straat het gaat. Het is een winters tafereel inclusief sneeuw-, en ijspret met een aanloop naar kerstmis. Hoewel het een kerstverhaal is maakt het spannende avontuur het wel tot een boek wat je niet persé met kerst zou moeten lezen.

 

Als we kennis maken met Loep is hij in zijn bijzondere huis. Het eerste hoofdstuk is dan ook een beschrijving van dat wonderlijke huis. Het lijkt wel een pretpark. Een beetje over-de-top. Had van mij niet zo gehoeven. Door er een heel hoofdstuk aan te spenderen verwacht je dat het belangrijk is voor de rest van het verhaal en dat is eigenlijk niet zo. Het geeft de fantasie van de schrijver weer en het is leuk je in te beelden hoe het er uit moet zien maar voor het spannende avontuur dus niet relevant en het had net zo goed een gewoon huis kunnen zijn. In dat laatste geval blijf je wel iets meer bij de belevingswereld van de doelgroep.

 

Loep is een speurder in hart en nieren en samen met zijn vriend Elmas gaan ze dus op zoek naar die Pyroman. Kerstbomen gaan in vlammen op en de politie komt geen stap verder bij de dader. De twee inspecteurs die met de zaak belast zijn, delen ook niet dezelfde mening over in welke richting ze de dader moeten vinden. Als Loep een gesprek tussen die twee opvangt, is het des te meer gemotiveerd om op onderzoek uit te gaan. Het onderzoek brengt hem en zijn vriend in moeilijke én gevaarlijke situaties. Hij komt er achter dat de vijand niet altijd de vijand hoeft te zijn. Je kan je zowaar in iemand en zijn beweegredenen vergissen. Ook blijkt dat als je samenwerkt je een heel eind komt.

 

Van sneeuwballen gevechten tot serieuze bedreigingen met pistolen, Loep valt van de ene spannende gebeurtenis in de ander. Dit alles in een pittig tempo geschreven in duidelijk en eenvoudig taalgebruik (geschikt om zelf te lezen vanaf ongeveer een jaar of negen). De hoofdstukken en zinnen zijn niet te lang en hier en daar worden ze onderbroken door een mooie (zwart/wit) illustratie.

 

De spanningsopbouw is goed. Alleen is er een kort bezoek van Loep aan een orakel om een raadsel op te lossen. Hier zakt het tempo wat in. Wat ik ook jammer vond, is dat er wel benoemd wordt dat Loep in een bijzondere gezinssituatie woont en dat er ook nog ergens een moeder is die op visite komt maar dat dat niet verder uitgediept wordt. Is dit voor het verhaal ook niet noodzakelijk maar omdat het specifiek benoemd werd, dacht ik misschien wordt er later op terug gekomen.

 

Op twee kleine puntjes na, wat de jonge lezer misschien niet eens zal opvallen, is het vooral een goed leesbaar en origineel verhaal. Het is een prima debuut en ik hoop nog meer van deze enthousiaste schrijver te mogen lezen in de toekomst.

Boekgegevens:

Titel                         Loep en de pyroman

Auteur                     Allart Hakvoort

Illustraties               Hilde Koop

Uitgeverij               Palmslag

Isbn                         9789493059696

Recensent: Conny Schelvis

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress