web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** sterren voor Tegenwoordig heet iedereen sorry van Bart Moeyaert

Tegenwoordig heet iedereen sorry
Genre:
Publisher:

Bart Moeyaert debuteerde in 1983 met het boek “duet met valse noten”. Een boek wat bekroond werd, vertaald, een musical werd en een bestseller. Sinds 1995 is schrijven zijn beroep en heeft hij al veel titels op zijn naam staan. Zijn werk is vaak bekroond in binnen- en buitenland. Hij deed ook vertaalwerk en schreef scenario’s en toneelstukken en gedichten. Hij schrijft zowel voor kinderen als voor volwassenen maar ik ken hem voornamelijk van zijn mooie kinderboeken.

In “ tegenwoordig heet iedereen sorry” maken we kennis met Bianca. Haar moeder vindt dat ze een gebruiksaanwijzing heeft en haar vader zegt dat ze onhandelbaar is. Haar vader woont bij zijn nieuwe vriendin Cruz in een woongroep en heeft haar liever niet elk weekend op bezoek. Bianca woont met haar moeder en broertje Alan samen. Alan is een zorgenkindje, heeft een hartafwijking en Bianca moet ook altijd rekening met hem houden. De favoriete actrice van Bianca is Billie King. Op een middag zit deze zomaar in de huiskamer van Bianca en die weet niet hoe ze moet reageren. Bianca weet niet hoe ze zich voelt en hoe ze haar gedachten stil moet krijgen. Ze wil het liefst bij niemand horen en verstopt zich geregeld. Ze heeft een bijzondere verstopplaats maar verstopt zich ook wel eens in haar hoofd. Nu Billie King in de buurt is moet ze misschien toch maar eens bedenken of ze echt onhandelbaar is en of sorry zeggen niet te makkelijk is . Iedereen lijkt sorry te zeggen maar zouden ze het menen? Bianca meent het in ieder geval wel.

Het mooie boekje met hard kaft heeft op de cover een meisje staan met een verdrietige blik. Op de voorzijde met de ogen open op de achterzijde dicht. De tekst die erbij staat gaat over het woord sorry. “het woord sorry schrijven is niet moeilijk. Het woord er mooier laten uitzien dan gewoon maar een woord, dat is lastiger”.
Dat klinkt wat gewichtig maar als je het verhaal leest valt alles op zijn plaats en blijkt dat je geen gewichtig maar een heel mooi en ontroerend verhaal hebt verteld.

Bart Moeyaert heeft een heerlijke vertelstijl. De (soms heel ) korte hoofdstukje zijn geschreven vanuit Bianca. Soms zijn het gewoon observaties van Bianca of een korte omschrijving van een gebeurtenis of een gevoel. De zinnen zijn kort, helder en duidelijk. Met weinig woorden weet hij veel te vertellen en een goed verhaal neer te zetten.

Je leert Bianca en haar onzekerheden goed kennen en ik denk dat menig lezer er een stukje herkenning uit kan halen. Het is een verhaal over jezelf willen zijn, jezelf vinden, over er bij willen horen maar ook over niet altijd je mening over een ander klaar hebben en oprechtheid.

Oprecht zijn voor jezelf maar ook naar een ander.  Kortom een pareltje en mooi verhaal voor kinderen vanaf groep acht

Boekgegevens :

Titel           Tegenwoordig heet iedereen sorry

Auteur       Bart Moeyaert

Uitgeverij   Querido

ISBN          9789021415154

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress