web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Aladdin van Sjoerd Kuyper

Voor iedereen die van sprookjes houdt en van kleine kunstwerkjes is de serie van uitgeverij Hoogland & van Klaveren waarin klassieke verhalen in een nieuw jasje worden gestoken een echte must.  Na de ‘Baron van Münchhausen’, ‘Avonturen van Odysseus’ en ‘De schelmenstreken van Reinart de Vos’ is het nu de beurt aan het verhaal van ‘Aladdin’ dit keer bewerkt door Sjoerd Kuyper.

Het bekende verhaal van Aladdin in een nieuw jasje. Hoewel de auteur er zijn eigen draai aan geeft en bijvoorbeeld het verhaal van start laat gaan in het Istanboel van nu, waarin de arme sloeber Aladdin  en zijn moeder wonen en selfie-makende toeristen rondbanjeren, blijft hij behoorlijk bij het originele verhaal.

Aladdin heeft plots een biljet van 200 lira (of hij daar helemaal eerlijk aan is gekomen is een beetje onduidelijk) en hij weegt af wat hij hiermee gaat doen. Hij besluit naar het Topkapipaleis te gaan waar het erg druk is met toeristen. Hij laat zich insluiten maar wordt betrapt. Hij duikt in een nis en vindt daar een fles waar hij op wrijft en er een djinn tevoorschijn komt. Op dat moment gaan wij in het verhaal met Aladdin eeuwen terug in de tijd. De tijd van de originele versie. Hij ontmoet de dochter van de sultan,  Badroel Badoer en ze worden verliefd waar niet iedereen blij mee is.

Romantiek, een boze grootvizier, een slechte tovenaar en wensen die vervuld moeten worden het zit er allemaal in.

Dit alles op een mooie wijze onder woorden gebracht door Sjoerd Kuyper met hier en daar een vette knipoog door bijvoorbeeld een sarcastische of grappige opmerking of intonatie. De paginagrote illustraties van de verschillende bekende illustratoren maken het sprookje af. Elk met een eigen stijl en kleurgebruik maar zo passend bij het verhaal en totaal niet storend dat het verschillende stijlen zijn. Dat maakt het juist extra mooi om door te bladeren.

Elk sprookje heeft een moraal. Eerlijkheid, rijkdom en hebzucht komen hier in terug. En elk sprookje heeft een goede afloop. Of dat hier ook zo is daar moet je het boek zelf voor gaan lezen en gaan genieten van de mooie illustraties.

Boekgegevens :

Titel           Aladdin

Auteur       Sjoerd Kuyper

Illustraties  Sylvia Weve, Daan Remmerts de Vries, Ludwig Volbeda, Ingrid & Dieter

Schubert, Annette Fienieg, Fleur van der Weel, Sanne te Loo, Mies van

Hout, Hanneke Siemensma, Charlotte Dematons, Philip Hopman,

Piet Grobler, Annemarie van Haeringen, Thê Tjong-Khing,

Harmen van Straaten, Carll Cneut, Martijn van der Linden, Noëlle Smit

Uitgeverij   Hoogland & van Klaveren

Isbn           9789089673053

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress