web analytics
recensiegrid recensies algemeen recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Alice in Wetenschapswonderland van Carlo Fabretti

Alice in Wetenschapswonderland
Genre:
Illustrator: Wendy Panders

Carlo Frabetti is een Italiaanse wiskundige en schrijver van tv-scenarios en kinderboeken. Hij schreef al enkele bestsellers waaronder de titel Alice in wiskunde wonderland waar al meer dan 200.000 exemplaren van werden verkocht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Alice nu in wetenschapswonderland is belandt.  Carlo Frabetti wil graag dat kinderen en jongeren meer leren over de wetenschap en wiskunde en dat heel veel dagelijkse dingen hiermee gelinkt kunnen worden. Maar vooral dat wetenschap niet saai is.

Alice, de hoofdpersonage in dit boek, moet van haar leraar een opstel schrijven over natuurkunde. Hier is ze dus helemaal niet blij mee. Ze vindt school en natuurkunde maar saai en snapt niet dat ze haar tijd moet verdoen door hier een opstel over te schrijven. Als ze al mopperend uit school in het park komt  heeft ze een bijzondere ontmoeting en die persoon biedt hulp met haar opstel. Hij laat haar op een andere manier naar wetenschap kijken en Alice leert zo op een leuke manier over onder andere zwaartekracht, lichtsnelheid, de wetten van Newton en over wetenschappers als Galileo, Archimedes, Democritus, Lavoissier, Newton, Leonardo da Vinci , Madame Curie om er een paar te noemen. Ze maakt zo een reis door de wondere wereld van de wetenschap. Gaat het meer begrijpen en waarderen en krijgt het ook nog voor elkaar om een origineel opstel te schrijven. En dan maar hopen of de leraar het ook een goed opstel zal vinden.

Net als Alice heb ik niks met wetenschap. Van veel zaken en personen had ik wel eens gehoord maar welke wetenschapper precies bij welke theorie hoort of wat hij / zij heeft ‘uitgevonden’ zou ik voor het lezen van dit boek niet precies kunnen zeggen. Ik heb nooit natuurkunde op school gehad en van de titel van het studieboek van mijn dochter krijg ik al de kriebels. Daarom was het een extra uitdaging om dit boek te lezen. Maar wat was dat leuk om te doen!

Omdat Alice duikt in de geschiedenis van de natuurkunde en op een leuke manier laat de auteur de wetenschappers en hun werk aan bod komen. Het is in een verhaalvorm gegoten met de hier en daar humor en Alice is af en toe best sceptisch maar wel leergierig. Hierdoor zal dit verhaal aanspreken bij veel kinderen. Ook dit net als Alice in het avontuur springen zonder er veel van af te weten.

Voor oudere kinderen ( en volwassenen) is het ook zeker leerzaam.

De mooie hardcover in vrolijke kleuren en de vele illustraties van Wendy Panders maken het geheel helemaal af. Het maakt het speelser en sommige verhalen duidelijker maar vooral ook een extraatje aan het al luchtige verhaal. Luchtig maar met veel inhoud.

Aan het einde vind je nog een woordenlijst op alfabet van termen die in het boek voorbij zijn gekomen. Dat is wel handig als je nog wat na wilt zoeken of snel wilt terug vinden.

Kortom een aangename verrassing met de wetenschap en ik denk er zelfs aan om de ander titel over wiskunde ook te gaan lezen, wie weet ga ik dan cijfers ook meer waarderen.

Boekgegevens

Titel            Alice in wetenschapswonderland

Auteur        Carlo Frabetti

Illustraties  Wendy Panders

Vertaling     Lies Lavrijsen

Uitgeverij    Lannoo

Isbn            9789401461603

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress