web analytics
recensie prentenboek recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Blad in de wind van José Sanabria & Maria Laura Diaz Dominguez

Blad in de wind
Illustrator: José Sanabria
Published: juni 2021
Een krant waait weg in de wind en elk van haar bladen maakt een wonderlijke reis... Blad in de wind is een warm en ontroerend beeldverhaal, onvoorspelbaar als het leven zelf.

José Sanabria is een Columbiaanse kunstenaar die in Argentinië woont. Hij studeerde grafische vormgeving en illustratie. Maria Laura Diaz Dominguez komt uit Argentinië en is behalve auteur en illustrator ook vormgever van kinderboeken. Tiptoe Print is een kleinschalige uitgeverij van naar het Nederlands vertaalde prentenboeken. Ze maken een bewuste keuze voor boeken uit andere culturen en taalgebieden. Ze publiceren gemiddeld vier titels per jaar. Dit boek is vertaald door Paul Verrept, naast zijn vele werkzaamheden zelf ook auteur/illustrator/vormgever.

Blad in de wind vertelt het verhaal over een krant die weg waait. De pagina’s dwarrelen neer en gaan ieder hun eigen weg. Elk blad een eigen reis en eindbestemming, een verrassing waar ze heen gaan en terecht komen. De krant waait van persoon naar persoon. Overal pagina’s achterlatend. In slechts een enkele zin onder de illustratie wordt de reis verder verteld. Verschillende emoties komen voorbij en veel details. Zoveel details dat je wilt blijven kijken. (Ik vraag mij af of de tekst wel nodig was geweest want de afbeeldingen spreken voor zich).

De cover toont een klassieke illustratie van een lezer van de krant die waarschijnlijk een mooi bericht leest want hij straalt nog net niet van het boek af. Verder geeft het nog weinig weg over de inhoud van het verhaal en dat maakt wel nieuwsgierig. De tekst op de achterzijde geeft meer weg en nodigt uit tot het lezen van dit boek.

De illustraties zijn wat sober, klassiek met wat donkere kleuren. Het zijn eigenlijk kleine schilderijtjes / kunstwerkjes en de meeste karakters op de illustraties hebben wat melancholisch. Een aparte en bijzondere stijl. De afbeeldingen op het eerste blad en het laatste vormen een mooi geheel, een mooie afsluiting van een mooi verhaal.

Verder nog een compliment voor de vormgeving, en de mooie kwaliteit van cover en papier. Dit boen is een feestje om door te bladeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress