web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Chaos United van Gerard van Gemert en Rudi Jonker

Gerard van Gemert en Rudi Jonker zijn zelf grote liefhebbers van voetbal en stripboeken. Ze wilde dit graag combineren en een stripboek over voetbal maken maar het heeft iets anders uitgepakt en voor mij ligt nu een  boek met hard kaft over een lekker eigenwijs voetbalteam  met de naam ‘chaos united’ . Het is een combinatie van een strip en een graphic novel. Bij dit laatste denk je een beetje in de stijl van ‘de loser’ boeken maar dit boek heeft meer variatie in de opbouw van het boek. Dan een strippagina, dan een pagina met redelijk veel tekst en dan weer een pagina met veel illustraties. Het klinkt wat rommelig maar dat is ‘chaos united’ ook en als je aan het lezen bent heb je daar totaal geen last van.

In het plaatsje Donkersloot wordt een buurttoernooi georganiseerd. Milan wil samen met zijn vrienden (Bennie, Rosa, Prof en Ming) mee gaan doen aan dit toernooi. Ze zoeken een stuk grond, timmeren doelen en maken een clubhuis en dan kan het echte trainen beginnen. Milan neemt het best serieus maar er gebeuren natuurlijk allerlei dingen waardoor het toch nog even spannend blijft of het wel gaat lukken om topfit mee te doen aan het buurttoernooi en dan ook nog te winnen.

Gelukkig is het niet ‘het zoveelste voetbalboek’ geworden wat hier voor mij ligt. Kijk, als je van voetbal houdt is het sowieso leuk om te lezen. Maar als je dat niet doet?  Nou, dan is het nog steeds leuk. Dit komt omdat het team bestaat uit een stel heel verschillende personages, waaronder ook een meisje. De vrienden hebben allemaal hun eigen talent (en dat is bij de meeste geen voetbal). Hierdoor vullen ze elkaar aan maar worden ze ook wel eens boos op elkaar want ze zijn allemaal lekker eigenwijs. Ze zijn niet allemaal zo fanatiek als Milan maar ze vinden wel dat meedoen belangrijker is dan winnen en dat je door samen te werken als vrienden je een heel eind komt en het belangrijkste is natuurlijk samen plezier hebben in wat je doet.

Het boek is hierdoor voor een groot publiek geschikt. Jongen of meisje, voetbalfan of niet, ik denk dat iedereen er wel wat leuks in kan vinden. Als aanvulling is er ook een website. Het adres vind je achter in het boek. Hier vind je onder andere een interview met de makers, een kleurplaat, laatste nieuwtjes of ‘chaos united’.

Boekgegevens :

Titel                Chaos United

Auteur            Gerard van Gemert & Rudi Jonker

Illustraties       Rudi Jonker

Uitgeverij        Condor

Isbn                 978492899330

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress