web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor De brief om middernacht van Benjamin Read en Laura Trinder

De brief om middernacht
Genre:
Publisher:
Illustrator: Laura Trinder
Published: juni 2020
Midden in de nacht wordt er bij Emily thuis een geheimzinnige brief bezorgd. Daarop vertrekt haar moeder naar een onbekende bestemming – en ze komt niet meer terug. Wanneer ook Emily's vader verdwijnt, is er maar één ding dat Emily kan doen: haar ouders zoeken. Een bloedstollende tocht dwars door de nacht, opgejaagd door een wezen dat rechtstreeks uit een nachtmerrie lijkt te zijn gekomen, leidt haar naar een deur die alleen om middernacht opengaat.…

Benjamin Read en Laura Trinder zijn co-auteurs. Benjamin schrijft graphic novels, filmscripts en sprookjes. Laura is illustrator. Ze vullen elkaars ideeën en verhaallijnen aan en Laura maakt voor dit boek ook de illustraties .Eerder maakten ze samen stripboeken. Dit is hun eerste kinderboek en hun debuut verscheen meteen in twintig landen.

Emily is een lekker eigenwijs en koppig meisje wat samen met haar ouders woont in een gewoon dorpje. Haar moeder is een beetje excentriek en haar vader werkt bij de nachtpost. Op zich niet vreemd dat er midden in de nacht een brief wordt bezorgd maar het is wel een heel geheimzinnige brief die niet zomaar met de post komt maar door een zonderling type door de bus wordt geschoven. Na het ontvangen van de brief vertrekt haar moeder en Emily weet niet waar naar toe. Haar vader gedraagt zich ook vreemd en op een gegeven moment verdwijnt hij ook. Emily besluit dat ze haar ouders moet gaan zoeken niet wetende dat dit een superspannend avontuur wordt. Dwars door de nacht komt ze op een heel bijzondere bestemming maar ze kan alleen om middernacht naar binnen want precies op dat tijdstip gaat de deur open. Terwijl ze achtervolgd wordt door een gruwelijk wezen stapt ze in een wereld vol magie met maar één doel voor ogen: het vinden van haar familie. Tijdens deze zoektocht komt ze in aanraking met verschillende magische karakters en rolt ze af en toe om van verbazing maar toch ook weer niet want ze voelt zich toch ook wel thuis in deze vreemde wereld. Want misschien is ze daar wel dichter bij thuis dan ze dacht.

Allereerst werd ik al helemaal blij van de magische cover, met de mooie kleuren en afbeelding die doorloopt naar de achterzijde en over het schutblad. In het boek zelf tref je boven elk hoofdstuk een kleine illustratie. Klein een ogenschijnlijk eenvoudig maar treffend bij het hoofdstuk. Mooi gedaan. Hoewel het verhaal zich makkelijk zou lenen voor heel veel fantasievolle illustraties ben ik blij dat hier niet voor gekozen is zodat je eigen fantasie op de loop kan gaan. Het is een heerlijk verhaal om zelf de beelden bij te bedenken.

Het verhaal zelf heeft de nodige vaart en is goed opgebouwd. Je stapt met Emily een magische wereld in, ontmoet vreemde snuiters en door de achtervolgingen is er de nodige spanning. Hoewel niet altijd origineel ( standaard ingrediënten als goed versus kwaad bijvoorbeeld en ja weer een achtervolging ) neemt het niet weg dat het een verhaal is wat aan je trekt. Je wilt doorlezen en eigenlijk eenmaal begonnen wordt je door het verhaal ontvoerd en kan je niet anders dan doorlezen. Kortom een goed debuut want vertellen kunnen ze !

Het is ideaal voor de jonge lezer. Het heeft korte hoofdstukken, korte zinnen, duidelijke en geen moeilijke woorden. Door de eenvoud is het goed leesbaar ook voor de minder fanatieke lezers goed te behapstukken. Maar laat je niet misleiden door de aangegeven leeftijd. Het is zeker nog leuk voor de oudere kinderen en sowieso liefhebbers van Nevermoor, Pages en Co en Potter zullen dit met plezier lezen.

Verder is er een goede basis gelegd voor verdere avonturen en na zo’n cliffhanger als waarmee dit boek eindigt kan een tweede deel ook niet uitblijven. Ik vind cliffhangers altijd een tikkie gemeen. Het is de bedoeling je nieuwsgierig te maken en dat is met dit boek zeker gelukt… Nu maar wachten op deel twee. Net als Nocturne, op de laatste pagina : “ze wacht, luistert naar muziek en denkt : spoedig, spoedig… “

4.0Overall Score

De brief om middernacht

Benjamin Read en Laura Trinder zijn co-auteurs. Benjamin schrijft graphic novels, filmscripts en sprookjes. Laura is illustrator. Ze vullen elkaars ideeën en verhaallijnen aan en Laura maakt voor ...

 • Personages
  4.0
 • Vaart
  4.0
 • Actie
  4.0
 • Schrijfstijl
  4.5
 • Originaliteit
  3.8
 • Spanning
  3.5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress