web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor De jongen die iedereen laat lachen van Helen Rutter

De jongen die iedereen laat lachen
Publisher:
Published: januari 2021
Wat is de overeenkomst tussen een ovenwant en iemand die stottert? Je merkt pas hoeveel ze kunnen hebben als ze voor hete vuren komen te staan. Billie Pieters is een elfjarige jongen met maar één droom: een stand-up comedian worden. Hij doet niets liever dan het bedenken van de leukste grappen en pakkende slotzinnen. Er is alleen één probleem: Billie stottert. Op school zegt hij zo min mogelijk, en zijn grappen durft hij alleen aan…

Helen Rutter is een Engelse auteur die voor het schrijven van dit boek veel geschreven heeft ( en uitgevoerd op ) het toneel. Ze is zelfs nog even een stand-up comedian geweest, wat haar deels inspiratie gaf voor dit verhaal. Een verhaal over een moedige jongen met een grote droom.

Billie Pieters is elf jaar en zijn droom is om cabaretier te worden. Hij is de hele dag bezig met het bedenken van moppen. Alleen hij stottert. Als hij start met het nieuwe leerjaar besluit hij zo min mogelijk te zeggen zodat niemand achter zijn stotterprobleem komt. Uiteraard komt er een moment dat hij echt wat moet zeggen en zit er een pestkop in de klas die het niet kan laten dit tegen hem te gebruiken. Des te meer reden voor Billie om een oplossing te vinden voor zijn probleem. Inmiddels heeft hij een heel lijstje met mogelijkheden en tips maar niet alles blijkt succesvol of uitvoerbaar.

Wat een heerlijk boek. Het stotteren is iets wat veel voorkomt maar waar je eigenlijk weinig over leest in boeken. Althans in de boeken die ik tot nu toe ben tegengekomen, en dat zijn er aardig wat. De manier waarop Billie naar oplossingen zoekt en hem zo te zien tobben zijn, is best ontroerend. Dat hij wordt gepest maar dat hij toch zijn pestkoppen niet verraadt maakt hem toch stoerder dan hij zelf denkt. Daarnaast zit het boek vol humor en is Billie een persoon die alles met de nodige grap te lijf gaat. Hij wil dan ook niet voor niets cabaretier worden. Elk hoofdstuk begint dan ook met een ( flauwe) mop die hij zelf verzonnen heeft.

Met zijn humor krijgt hij iedereen aan het lachen en zijn oma is zijn grootste fan. Tijdens zijn strijd om zijn stotteren te overwinnen (of te accepteren) groeit zijn zelfvertrouwen en iemand zo te zien groeien is heel mooi. Dit wordt mooi door de auteur op papier gezet. Zo tussen de regels door.

De jongen die iedereen laat lachen is een warm, mooi maar vooral grappig verhaal.

Korte hoofdstukken, korte zinnen en op een luchtige manier worden er toch belangrijke thema’s behandelt. Thema’s zoals eerder genoemd: pesten en stotteren maar ook bijvoorbeeld vriendschap, moedig zijn en jezelf durven zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress