web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Detective Matrix en de moord op landgoed de Witte Raaf van Sanne de Bakker

Detective Matrix en de moord op landgoed De witte raaf
Illustrator: Jeska Verstegen
Wie o wie heeft mevrouw Lepelaar-Van Aerdenhoudt vermoord? De wereldberoemde en geniale detective Matrix krijgt een ­nieuwe uitdagende zaak om op te lossen als hij gebeld wordt door hotel­eigenaar meneer Hopkens. Hij heeft zojuist het levenloze lichaam van mevrouw Lepelaar-Van Aerdenhoudt aangetroffen. ­Midden in de nacht komt detective Matrix aan op het landgoed en hij ontdekt dat er in de vers gevallen sneeuw rondom het hotel geen ­sporen zijn. De moordenaar bevindt zich nog in…
4.2Overall Score

Detective Matrix en de moord op landgoed De witte raaf

Sanne de Bakker heeft al een flink aantal , heel verschillende, kinderboeken geschreven. De meest uiteenlopende personages of onderwerpen kwamen voorbij. Zo schreef ze boeken over dansen, ...

 • Plot
  4.5
 • Personages
  4.0
 • Vaart
  4.0
 • Schrijfstijl
  4.5
 • Actie
  4.0

Sanne de Bakker heeft al een flink aantal , heel verschillende, kinderboeken geschreven. De meest uiteenlopende personages of onderwerpen kwamen voorbij. Zo schreef ze boeken over dansen, theater, draken, reizen, scheten en sinterklaas om maar een paar dingen te benoemen. Ze heeft gewerkt als model, actrice en muzikant dus die ervaringen kon ze mooi meenemen in haar verhalen. En nu is er een boek over moordzaak die detective Matrix op moet zien te lossen.

Meneer Hopkens heeft een heel sjiek hotel waar rijke gasten komen. Als hij midden in de nacht een gil hoort en een harde bonk gaat hij op onderzoek uit. Hij ontdekt dat op kamer 12 mevrouw Lepelaar van Aerdenhoudt dood op de grond ligt. Ze is vermoord. Half in paniek belt hij met de beroemde detective Matrix. Het is zaak dat deze zaak tot de bodem wordt uitgezocht maar wel zo discreet mogelijk.

Detective Matrix snelt naar het hotel en start zijn onderzoek. Al snel is daar een reeks met verdachten en doet hij zijn best om zo goed mogelijk bewijs te vinden om zijn verdenking kracht bij te zetten en de dader te onthullen.

Sanne de Bakker heeft weer een leuk en origineel verhaal op papier gezet. De opzet is eenvoudig. De excentrieke detective Matrix gaat als een heuse Sherlock Holmes te werk en probeert stap voor stap de zaak op te lossen. Hij start uiteraard op de plaats delict, verzameld bewijsmateriaal en vervolgens gaat hij alle mensen na die verblijven in het hotel. Stuk voor stuk worden ze door hem verhoord en zo kan hij vermoedelijke daders elimineren in de hoop de dader over te houden.

Ondertussen maakt hij notities en hier en daar is er een korte samenvatting in het boek van de dingen die hij heeft ontdekt. Deze worden op een rij gezet zodat de lezer zelf even kan puzzelen en kan meedenken wie de dader is of juist niet.

De hoofdstukken zijn kort en worden op elke pagina wel opgeleukt door de eenvoudige maar grappige illustraties van Jeska Verstegen. Grappig vond ik dat om elk paginanummer een klein vergrootglas was getekend. Zowel illustraties en tekst sluiten goed op elkaar aan en op de doelgroep van 9+.

Pluspunt vind ik ook dat het verhaal niet mooier gemaakt wordt dan het is omdat de doelgroep jonge lezers betreft. Er is immers een moord gepleegd dus kan een detail als de plas met bloed waar het lijk in lag niet achterwege gelaten worden. Dit kan ik zeker waarderen. Het is niet een eng of gruwelijk verhaal maar je moet wel de jonge lezer serieus nemen en bij een moordzaak hoort nu immers een lijk.

Het is de auteur gelukt om een spannend verhaal neer te zetten maar wel met de nodige humor. De karakters zijn hier en daar wat extra overtrokken wat ze grappig maakt en leuk om over te lezen. Uiteraard zit je al lezend een beetje mee te denken en te puzzelen en te hopen dat de dader een goede fout maakt en door de mand zal vallen. Verder wil je natuurlijk weten of jouw dader ook daadwerkelijk degene is die de moord heeft gepleegd.

Sanne de Bakker heeft een nieuwe held op papier gezet die vast en zeker nog wel wat andere zaken op zou moeten gaan lossen want zo’n meesterspeurder wil je graag aan het werk zien. Ik ben dan ook nieuwsgierig of er nog meer zaken opgelost gaan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress