web analytics
recensiegrid

Conny-KinderBoekenRecensie 4**** voor Drakenkruid van Jeroen Vreijling

no title has been provided for this book
Categorie:
Publisher:

Bij de Facebookgroep Kinderboeken houden we van alle soorten boeken. Fictie-boeken en Non-fictie boeken; dikke en dunne boeken; grappige en leerzame boeken; Literaire en Laagdrempelige boeken: noem het maar op en wij houden ervan. Ons belangrijkste criterium is dat het kind geniet en zijn of haar lees-kilometers met plezier maakt. Volgens ons hebben kinderen heel veel fantasie en dompelen zij zich met veel liefde onder in werelden die ze niet kennen en die helemaal niet kunnen bestaan. Om die reden hadden we in augustus 2018 onze eerste Fantasy-week bij Kinderboeken. Het was een groot succes. Veel fantasy boeken die we nog niet kenden, verschenen in onze groep. Het enthousiasme onder de leden en onder onze beheerders en recensenten was zo groot dat we hebben besloten om veel meer aandacht te geven aan Nederlandstalige Fantasy. Een van de uitgevers die bekend staat om de mooie boeken in het fantastische genre is Uitgeverij Zilverspoor/Zilverbron. Onze recensent Conny Schelvis is helemaal verzot op fantasy boeken en wilde heel graag Drakenkruid van Jeroen Vreijling lezen. En ze genoot.

Het is zo leuk te ontdekken dat er steeds meer boeken in het fantasy-genre uitkomen en nog leuker is dat er steeds meer voor de jeugd in dit genre lijkt te komen. Met name voor de leeftijd vanaf tien jaar is het soms even zoeken naar een titel die én lekker leest en spannend is zonder dat het qua thema / onderwerp te moeilijk of te gruwelijk wordt voor die leeftijd. Deze titel is er eentje die daar helemaal aan voldoet!

Drakenkruid vertelt het verhaal van Björn en Amy. Björn is een dwerg en leeft diep onder de grond. Hij is dagelijks gangen aan het graven en heeft een rustig leventje. Dit wordt echter ruw verstoord als er een draak ontwaakt en de gangen laat instorten. Björn moet op onderzoek en wel in de bovengrondse wereld. Daar woont Amy. Amy woont bij haar oma en helpt haar in haar kruidenwinkeltje. Als haar oma sterft merkt Amy dat het geheimzinnige vuurkruid in de tuin voor het eerst in bloei staat. Daarna komt ze in aanraking met een onrustzaaier van een draak. Amy komt er achter hoe ze de draak kan laten luisteren en het lijkt dat ze een kans krijgt om een oorlog tussen twee mensenvolkeren te stoppen. Maar al snel blijkt er meer achter die kans te zitten.

Wat een heerlijk verhaal is dit ! Ik kan niet anders zeggen. De schrijver heeft een prettige vertelstijl. Hij heeft gekozen voor korte hoofdstukken en toegankelijke taal. Hierdoor past het perfect bij deze doelgroep. Er is gekozen voor bekende fantasy-figuren als draken, dwergen en elfen en ze hebben ook makkelijke namen. Je hoeft er dus geen studie te maken en je fantasie overuren te laten draaien om nieuwe figuren of namen te onthouden. Dat leest wel zo prettig weg. De schrijver weet de werelden en karakters goed te omschrijven en laat voldoende over aan je eigen fantasie.

Er is een goede spanningsopbouw en er zit genoeg actie in het verhaal. Het geheel doet mij een beetje denken aan de vertelstijl van John Flanagan, dus fan van de grijze jager boeken zullen dit zeker ook kunnen waarderen.

Een origineel verhaal en een echte aanwinst voor het genre fantasie-jeugdboeken.

Boekgegevens

auteur     Jeroen Vreijling

titel           Drakenkruid

uitgeverij Zilverbron

isbn         9789463081985

leeftijd     vanaf 10 jaar

recensent Conny Schelvis-Mens

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en Boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress