web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Groter dan ik ben van Nienke Berends

Groter dan ik ben
Published: januari 2020
Herkenbare gedichten over de woelige periode tussen kind zijn en op eigen benen staan, waarin gevoelens speels met woorden worden afgetast. Voor poëzieliefhebbers vanaf 12 jaar. Verliefd, verdrietig, boos, blij, onzeker …

Nienke Berends ging na het gymnasium studeren en behaalde onder andere haar PABO-diploma. Na jaren in het onderwijs gewerkt te hebben is ze verhalen gaan schrijven. Er kwamen twee kinderboeken uit en vorig jaar verscheen haar gedichtenbundel voor 12plus bij uitgeverij Clavis.

In een vijfentwintig tal korte gedichten neemt de auteur ons mee naar de hersenspinsels van een tiener die richting volwassenheid gaat. Het is haar zo goed gelukt in het hoofd te kruipen van iemand van die leeftijd dat ik bijna zou denken dat het ook geschreven is door een jeugdig persoon. De problemen zijn typisch voor die leeftijd en het woordgebruik past er ook prima bij.

De emoties die op die leeftijd behoorlijk kunnen schommelen krijgen ieder hun eigen gedicht om ze uit te kunnen laten spreken. “schat’ , ‘blijf je even bij me? ‘ en ‘vergeten’ sprongen er voor mij extra uit.

Het zijn korte gedichten en het is knap hoe iemand in zo weinig woorden zoveel kan vertellen en zoveel gevoel kan overbrengen. Het geheel wordt verpakt in een mooi jasje van haast chaotische illustraties. Deze chaos brengt de gevoelens nog meer tot leven.

Kortom een mooi bundeltje dat je blijft oppakken. Ik heb zelf niet veel met gedichten maar als ik hier de gedichtjes blijf herlezen dan bedenk ik mij dat het mij raakt en het voor mij een goede bundel is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress