web analytics
recensiegrid recensies algemeen

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Haast van Stéphane Servant

Haast
Illustrator: Rebecca Dautremer

Stéphane Servant is een Franse auteur. Hij schrijft prentenboeken, jeugdliteratuur en romans. Rébecca Dautremer is een veelzijdig illustrator en schrijfster. De ene keer stralen haar boeken van het veelvuldige kleurgebruik en het andere moment springen ze er uit door hun soberheid. Maar wat ze ook doet haar illustraties spreken voor zich.

De samenwerking van Servant en Dautremer leverde dit bijzondere prentenboek op.

Of het een poëtisch verhaal is of een fabel er zit een mooie boodschap in waar de oudere lezers zeker iets uit kunnen halen.  Daarnaast is het een mooi voorleesverhaal om samen mee op de bank te kruipen en te genieten van de bijzondere illustraties die genoeg ruimte overlaten voor de eigen fantasie.

Hoofdfiguur is Haast, een mannetje met groot hoofd die zich suf rent op zijn vele beentjes. Hij wordt achter nagezeten door Einde en omdat hij niet gepakt wilt worden blijft hij rennen. Dan kan hij niet verder omdat Berg in de weg staat. Deze is van mening dat als je je niet verroert dat Einde je dan niet pakt. Hier kan Haast niks mee en hij besluit Berg op zijn schouders te nemen en zo verder te rennen. Dat is uiteraard een uitputtingsslag en na duizend jaar besluit Haast zich te verstoppen om uit te rusten. Duizend jaar rusten en zo de tijd nemen om elkaar beter te leren kennen en zo worden Haast en Berg verliefd en komt er zelfs een kindje. Van dit kindje leren ze een wijze les en met zijn drie vervolgen ze hun pad.

Een bijzonder mooi prentenboek. Dat kan ook niet anders met de bijzondere illustraties van Dautremer. Dit keer zijn het de sobere kleuren, veel bruin en zwart , die juist de beelden zo laten spreken. De letter is bijpassend oranje maar dat is niet al te prettig lezen.

De tekst is eenvoudig maar heel sterk. Zoals gezegd een leuk verhaal voor kinderen maar voor de oudere lezers een wijze les.

Het verhaal past helemaal in deze tijdsgeest waarbij iedereen maar druk is en moet rennen en vliegen. Als je dan de boel relativeert en bedenkt dat af en toe bij dingen stil staan zeker geen kwaad kan omdat je veel kunt missen door al dat vliegen heb je die les er wel uitgepikt.

Genoten van de mooie illustraties zou het zeker niet misstaan op het rijtje prentenboeken voor volwassenen want dit boek gaat zeker niet vervelen.

Boekgegevens :

Titel                      Haast

Auteur                  Stéphane Servant

Illustraties             Rébecca Dautremer

Vertaling               Ed Franck

Uitgeverij              Davidfonds

Isbn                       9789059089136

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress