
Kaye Umansky was docent op de basisschool en nu fulltime schrijfster van kinderboeken. Ashley King studeerde cumlaude af in illustratie en animatie en maakt sinds 2015 illustraties voor kinderboeken. Beiden verwerken een flink portie humor in hun werk en dat is voor dit boek een goede combinatie.
In heksenweek krijgt Elsie Pekel de week van haar leven. Ze woont in een heel saai stadje waar ze helpt in het warenhuis van haar ouders. Dat is nog saaier want hoewel ze van alles verkopen komt er nauwelijks een klant in de winkel. Tot Magenta Spits binnen stapt en vraagt of ze een advertentie op mag hangen. Ze zoekt namelijk een oppas voor haar huis als ze een week weg gaat. Het zal echter niet een gewoon oppasadresje zijn. Magenta Spits is namelijk een heks en haar huis is een mysterieuze toren in het bos die niet altijd voor iedereen zichtbaar is. Dat is maar goed ook want er wonen rare snuiters in het bos. Het lijkt Elsie heerlijk een weekje alleen te zijn en ze besluit zelf te gaan. Het wordt een bijzonder weekje met een brommende toren, een pratende raaf, een zwerfhond en vreemde figuren aan de deur. Dan komt er ook nog een pakje binnen met de tekst erop: “meteen openen en gebruiken“. Zal ze braaf wachten tot de heks terug komt of zal ze zelf het pakje openen?
Heksenweek is een leuk en grappig boek voor kinderen vanaf ongeveer groep vijf. Het is het eerste deel van een nieuwe magische en vrolijke kinderboekenserie met heksen in de hoofdrol. In dit boek maken we kennis met Elsie en Magenta en de andere figuren in het bos. Het is een zelfstandig verhaal met mooie afsluiting al maakt het je wel nieuwsgierig naar de andere delen die er nog aankomen. De andere titels staan al achterin het boek vermeldt en met titels als heksenwens, heksenwinkel en heksenwinter staat ons nog wel wat te wachten. Ik kan na het lezen van dit boek alleen maar hopen dat ze ook snel verschijnen want ik ben heel benieuwd wie we terug zien en welke nieuwe personages langs komen.
Qua lettertype en lengte van hoofdstukken en zeker ook het taalgebruik sluit het goed aan bij deze leeftijd. De illustraties, klein en groot maar vooral grappig, tref je door het gehele boek aan en zijn een leuke afwisseling en aanvulling bij het verhaal. Het geeft een speels en vrolijk effect waardoor je nog sneller door het verhaal heen gaat.
Thema’s als heksen, tovenarij en magie geven volop ruimte om te spelen met de fantasie en om aparte figuren in het verhaal te verwerken. Door de nodige humor en luchtigheid is het vooral een fijn en warm verhaal geworden Hoewel sommige figuren een beetje dubieus zijn hebben ze allemaal een goede kant die ook naar voren komt. Een verhaal over heksen zonder enge stukjes, waar vooral de grappig geschreven teksten en leuke illustraties je vermaken en je door laten lezen. Maar ook laat het zien dat iedereen ergens goed in kan zijn en dat soms iets niet zo iets als dat het lijkt. Kortom een leuke start van een frisse, nieuwe serie!
Op de site van Lemniscaat is een brief met lessuggesties bij het boek te vinden om inspiratie op te doen om het boek te behandelen in de klas.