web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Heldinnen van Janny van der Molen

“Iedereen heeft een held nodig: mensen die je inspireren om het beste uit jezelf te halen”.

De eerste regel op de achterzijde van het boek van Janny van der Molen waarin vijftig bijzondere dames als heldinnen worden besproken. Heldinnen in de breedste zin van het woord, heldinnen in de meest uiteenlopende categorieën en waar zeker wel iemand tussen staat die jij ook een held zult vinden.

Janny van der Molen studeerde journalistiek en sociaal-culturele theologie. Ze schreef meerdere boeken voor kinderen en volwassenen over filosofie, psychologie, religie en geschiedenis. Eerder verscheen het boek “ Helden: mensen die de wereld mooier maakten”, en dit is een mooi vervolg hierop.

Na een leuk voorwoord van de schrijfster zelf waarin ze  zegt dat er naast de vijftig dames in haar boek vele meer helden zijn. Niet elke held die op jouw pad komt hoeft beroemd te zijn. Het kan je moeder zijn, je oma, je lerares of een vriendin. Iedereen die je kan inspireren of wat goeds doet en wat betekent voor een ander, hoe klein het soms ook lijkt, is op haar manier een heldin.  En dat is een mooie boodschap om alvast mee te nemen.

De heldinnen in dit boek variëren van Florence Nightingale tot Floortje Dessing, van Annie M.G. Schmidt tot Hannie Schaft om er maar een paar te noemen. Per persoon is er een kort verhaal van twee pagina’s met een paginagrote illustratie. Illustraties van studenten van de Hogeschol voor de Kunst in Utrecht, de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda en de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ook is er gekozen voor het lettertype TT Tricks dat studente Sofia Yasenkova ontwierp als afstudeerproject. Het is mooi dat deze studenten hieraan mee konden werken en zo ook een kans krijgen hun werk te laten zien. Het geeft een leuke bonte mengeling van diverse tekenstijlen net zo bont als het gezelschap van de heldinnen die in het boek worden beschreven. Beschreven in een duidelijke en vlotte stijl die lekker weg leest. Het boek leent zich ook uitstekend om af en toe eens op te pakken en willekeurig open te slaan en een paar verhalen te lezen. Het is ook leuk om kennis te maken met dames uit de geschiedenis. Al lezende leer je ook nog een stukje geschiedenis. De meeste namen kwamen mij wel bekend voor maar de verhalen achter de namen zijn zeker ook de moeite waard om te lezen.

Interessant, leerzaam maar zeker leuk om te lezen !

Boekgegevens :

Titel                Heldinnen, vijftig vrouwen die weten wat ze willen

Auteur            Janny van der Molen

Illustraties       diversen illustratoren

Uitgeverij        Ploegsma

Isbn                9789021679020

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress