
Bianca Mastenbroek studeerde Techniek & Maatschappij en heeft een aantal jaren gewerkt als milieuadviseur. Daarna besloot ze zich op schrijven toe te leggen. Inmiddels heeft zij al een flink aantal boeken voor kinderen en volwassenen geschreven. Haar historische romans zijn stuk voor stuk juweeltjes om te lezen. Hoewel ze fictie-boeken stopt Mastenbroek veel tijd in haar research om alles te laten kloppen. En van wat ik tot nu toe van haar las, vind je dat zeker terug in haar verhalen. Een goed voorbeeld hiervan is het boek ‘Walvisvaarders‘ wat zich afspeelt in 1725 en ook voor dezelfde doelgroep als dit boek is geschreven.
Het verhaal over Hendrick speelt zich af in 1695 en brengt ons samen met de Nederlandse pioniers in een ruig Amerika. Ze eigenen zich daar het land toe van de oorspronkelijke bewoners. Hendrick Pels is zestien en wordt gevangen genomen door de indianen. In de ogen van de Nederlanders zijn het barbaren die het leven niet waard zijn. Ook bij Hendrick is dit vooroordeel er met de paplepel ingegoten. Maar hoe langer hij bij hen leeft hoe meer hij van hen leert en hen gaat waarderen.
Bianca Mastenbroek heeft een heel mooi, spannend en rauw verhaal neergezet. Het laat een stuk van onze geschiedenis zien en onze voorvaderen komen er niet altijd best van af. Door een eerlijk verhaal te vertellen en het niet te romantiseren, krijg je -denk ik- een duidelijk, soms niet zo’n mooi, beeld van het leven toen in het nog te ontdekken Amerika. Af en toe gaat het er wel heftig aan toe en zal het boek meer zijn weggelegd voor de wat oudere jeugd of in ieder geval kinderen met wat meer interesse voor het onderwerp. Als ze alleen een spannend avontuur verwachten, zal het een zware kluif zijn om te lezen, maar boeiend is het voor de liefhebber zeker. Mastenbroek maakt gebruik van korte en duidelijke zinnen en neemt geen blad voor de mond. Ze schrijft zoals het is en maakt het niet mooier. Door deze directe benadering is het ook goed leesbaar voor de wat jongeren en qua onderwerp ook een mooi boek voor volwassenen. Persoonlijk vond ik het lettertype iets minder prettig, maar dat leg je snel naast je neer als je opgeslokt wordt door het verhaal.
Na het verhaal is er een verantwoordingshoofdstuk waarin de auteur meer vertelt over haar research, hoe ze bij het onderwerp en haar hoofdpersoon kwam. Een mooi aanvulling en het maakt het verhaal nog interessanter omdat je dan leest dat er een echte Hendrick was die de basis vormde van haar hoofdpersoon. Het verhaal gaat nog meer leven voor de lezer. Zijn verhaal samen met historische feiten en de fantasie van Mastenbroek zijn gevormd tot een spannend avontuur. Maar het is ook een verhaal vol emoties, het volwassen worden van Hendrick, cultuurverschillen en vooroordelen en acceptatie.
Het boek verscheen in 2017 maar won in september 2019 de Thea Beckmanprijs. In mei 2020 zal het verschijnen als Jonge Lijster bij uitgeverij Noordhoff. Lijsters is een boekenreeks voor het voortgezet onderwijs waarin de mooiste boeken tegen een betaalbare prijs worden aangeboden. Het mooie nieuws daarvan is dat een nog groter publiek dit boek zal gaan lezen en dat is het zeker waard.
Boekgegevens :
Titel Hendrick de Hollandsche indiaan
Auteur Bianca Mastenbroek
Uitgeverij de Vier Windstreken
Isbn 9789051166279
Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.
https://conniesboekkies.wordpress.com/