web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Het ongelooflijk vreemde voorval in Bizarria van Adam Cece

Adam Cece is vooral bekend van de boekenreeks ‘de waanzinnige boomhut’ die al vele delen telt. Veel grappige teksten met heel veel grappige illustraties. Dit boek zou uitermate geschikt zijn voor Boomhutfans die meer zouden willen volgens de uitgeverij.  Dit boek is in ieder geval meer tekst maar gelukkig wel in dezelfde stijl: een knotsgek verhaal in een bizarre stad.

De illustraties zijn van Heleen Brulot. De cover is net zo chaotisch als in de boomhutverhalen de ilustraties zijn maar voor de rest is in het boek gekozen voor hier en daar een illustratie door het verhaal heen. Wie de boomhut kent zou zeggen dat dit een ‘echt ‘boek is met een duidelijke hoofdstukindeling en wat illustraties. Maar daar is zeker niets mis mee!

Bizarria is de vreemdste stad ter wereld. Er is een bodemloze rivier, een tunnel naar nergens en alle straten hebben dezelfde naam. Alles is en gaat anders. Er zijn vegetarische piranha’s, een rat die Portugees praat, een piraat die een hekel heeft aan piraten en kinderen krijgen les van een echte heks die een hekel heeft aan kinderen.  Als je je huiswerk niet af hebt dan zwaait ze met haar toverstaf met alle gevolgen van dien.

Iedereen is dus ‘ abnormaal’ en geen dag is saai. Eigenlijk is gek zijn gewoon en dat is op zich wel eens een leuke insteek.  Er is dus gewoon niks mis mee.

De drie vrienden Kipper, Tobias en Cimfonie komen er in dit verhaal achter dat er iets vreselijks aan de hand is. Iedereen gedraagt zich zorgwekkend normaal. Bizarria lijkt een doodgewone plek te worden. Ze gaan op onderzoek uit wie daar achter zit. Al gauw komen ze op het spoor van een griezelige wetenschapper en proberen ze er een stokje voor te steken dat hij zijn snode plannen wilt gaan uitvoeren.

Dit verhaal is een mix van humor, spanning en avontuur. Maar ook van vriendschap en vertrouwen en samenwerken. De humor die ik bij de boomhutserie (sorry, dat ik die er steeds bij haal ) vind ik hier ook in terug. Doordat alles zo vreemd is zijn de mogelijkheden in de verhaallijn oneindig en daar maakt de schrijver dankbaar gebruik van. Af en toe spreekt hij de lezer ook direct toe en dat maakt het extra leuk om te lezen.

Hoewel het verhaal een prima einde heeft blijkt er een tweede deel te komen. Hoeveel delen de serie uiteindelijk gaat krijgen is onbekend. Het zal uit moeten wijzen of de schrijver het niveau kan aanhouden en of het niet teveel van hetzelfde zal gaan worden. Maar laten we hier niet op vooruit lopen. Voor kinderen die van aparte verhalen houden is dit echt een aanrader !

Boekgegevens :

Titel         Het ongelooflijk vreemde voorval in Bizarria

Auteur      Adam Cece

Illustrator  Heleen Brulot

Vertaling  Edward van de Vendel

Uitgeverij  Lannoo

Leeftijd     8-12 jaar

Isbn          9789401454841

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress