web analytics
recensiegrid recensies algemeen recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Het Zoekavontuur van Geenhoor van Mark de Groot

Mark de Groot is docent Engels en schrijft voor volwassen en kinderen. Hij publiceerde eerder een kort verhaal en een  verhalenbundel voor volwassenen. Dit is zijn kinderboekendebuut. Al denk ik dat veel volwassenen ook wel van dit sprookjesachtige verhaal zullen genieten. Het is geschikt om zelf te lezen vanaf ongeveer zeven jaar.

Diep in het woud wonen de eenhoorns bij elkaar. Eén van hen , Geenhoorn, voelt zich een buitenbeentje. Hij heeft immers geen hoorn. Ook al zegt zijn familie hem dat hij wel een eenhoorn is en dat het wel goed komt met zijn magische krachten en hoorn, zo voelt hij dat niet. Hij bedenkt dat er misschien nog wel anderen  eenhoorns zonder hoorn konden zijn en zo besluit hij weg te lopen van huis. Als  zijn familie slaapt sluipt hij weg het grote woud in. Op zoek naar (g-) eenhoorns zoals hij.

Onderweg ontmoet hij onder andere Neekhoorn, een eekhoorn die niet kan ruiken en Spronkhaan, een sprinkhaan die niet kan springen. Zij helpen hem bij zijn zoektocht. Uiteraard zijn er ook gevaren onderweg, zijn er treurwilgen waardoor je je somber voelt, is er een Kwaadwilg en gaat er een wezen schuil in een heus  labyrint.

Kortom genoeg avontuur waar je wel de nodige eenhoorn-lef voor nodig hebt.

Naast al dat avontuur en gevaren onderweg is het ook vooral genieten van de fantasie die in het verhaal is gestopt. Er zitten leuke woordspelingen in die zeker door oudere lezers gewaardeerd zullen worden. Er zit de nodige humor in en al met al is bij alle wezens niets menselijks hun vreemd.

Ik denk dat iedereen wel eens de twijfels heeft over wie ze zijn en dat iedereen, vooral kinderen graag ergens bij willen horen. We zijn immers sociale wezens. Verder laat het verhaal zien dat je met iedereen een vriendschap kunt aangaan en het daarvoor niet uitmaakt hoe iemand is.

Mark de Groot heeft een zeer toegankelijk, sprookjesachtig avontuur geschreven voor jong en oud. Het boek heeft een prettige grote leesletter en korte hoofdstukken en eenvoudig taalgebruik waardoor de jonge lezer het snel op kan pakken en zelf kan lezen. Verder is elk hoofdstuk voorzien van een kleine en eenvoudige illustratie door Ingrid van Ham-Boel. Deze staat boven de titel van het hoofdstuk. Zowel titel als illustratie sluiten goed aan bij waar dat hoofdstuk over gaat.

Het geheel is fantasierijk opgeschreven waardoor je je een goed beeld vormt van het woud waar Geenhoorn en zijn vrienden door heen trekken op zoek naar zichzelf.

Het verhaal heeft mij aangenaam verrast en ik hoop dat  we snel meer verhalen kunnen lezen van deze auteur.

Boekgegevens :

Titel                        het zoekavontuur van Geenhoorn

Auteur                    Mark de Groot

Illustraties               Ingrid van Ham-Boel

Uitgeverij                Godijn Publishing

Isbn                        9789493157293

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress