web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Hoe ik mijn vader redde van Henk Hardeman

Hoe ik mijn vader redde
Genre:
Publisher:

Henk Hardeman studeerde Nederlands en werkt als redacteur. Hij bedenkt al heel lang verhalen en in 1998 verscheen zijn eerste boek. Het mooiste van het verzinnen van verhalen vind hij dat je als schrijver zelf ook verrast kunt worden door je boek omdat een verhaal alle kanten op kan gaan.  Hij houdt van spannende verhalen met humor en helden. Soms kunnen die helden doodgewone kinderen zijn. De held in dit boek is Emma. Emma die haar vader redde…

Emma woont alleen met haar depressieve vader. Hij hangt alleen maar op de bank, wil niets meer, is verslaafd en laat Emma voor het huishouden opdraaien. In plaats van koken laat ie liever eten bezorgen maar eigenlijk moet Emma dat ook regelen want hij zwelgt in zijn verdriet en ziet niet in hoe het verder moet. Haar vader is al zo sinds haar moeder weg is en Emma weet ook niet hoe ze dit kan veranderen. Dan staat er een dame op de stoep die komt mededelen dat Emma uit huis wordt geplaatst en naar een plaatsvervangend gezin moet. Dat gezin is ook niet je van het en Emma heeft er alles voor over om haar vader weer op de rails te krijgen zodat ze weer bij hem kan gaan wonen. Er moet een reddingsplan komen wat niet meevalt want haar plaatsvervangende gezinsvader en de dame van de kinderbescherming houden haar nauwlettend in de gaten. Het plan wat Emma heeft is om de band van haar vader, genaamd Ondersteboven, weer bij elkaar te brengen. In de jaren tachtig had haar vader met deze band de tijd van zijn leven en zelfs een grote hit. Maar ook al steunt haar beste vriend haar in haar missie valt het niet mee om de band die dertig jaar geleden met ruzie uit elkaar ging weer bij elkaar te brengen.

Wat is dit een top boek om te lezen! Nu ben ik opgegroeid in de jaren tachtig toen de Nederlandstalige bandjes  hun hoogtij dagen hadden dus ik kan mij best voorstellen hoe haar vader in die periode succes had en het liefst terug zou willen naar die tijd. Uiteraard wil hij niet alleen terug voor de muziek en het succes maar naar een tijd waarin hij gelukkig was met de moeder van Emma. Dat het opbreken van de band en het verlies van zijn geliefde hem uiteindelijk depressief op de bank doet belanden is niet mis. Het is voor de lezer ook lange tijd onduidelijk wat er is gebeurd met de moeder van Emma. Naast alle ellende is er wel een heel stoere Emma. Emma die kosten wat het kost haar vader weer gelukkig zien en dat zij weer samen zullen zijn.

De auteur schuwt er niet voor om heel zware en beladen onderwerpen in zijn verhaal te verwerken. Depressie, verslaving, een ziek kind, de dood en uithuisplaatsing. Stuk voor stuk heftige onderwerpen. Wel weet hij dit in een luchtig verhaal te verwerken waardoor het een heus feelgoodboek voor de jeugd is geworden. Een boek vol emoties zowel verdrietige maar ook zeker positieve emoties. Een mooie combinatie waardoor je het boek niet naast je neer kunt leggen en uit moet lezen. Ik heb er zeker van genoten en vond het jammer toen ik de laatste bladzijde om moest slaan.

Boekgegevens :

Titel          Hoe ik mijn vader redde

Auteur      Henk Hardeman

Uitgeverij  Ploegsma

Isbn          9789021679662

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress