web analytics
recensiegrid

Conny-KinderBoekenRecensie 4**** voor Van Kapers tot Ketters van Wilma Degeling en Hans Flier

no title has been provided for this book
Categorie:
Tag:
Publisher:

 

Bij Kinderboeken houden we van andersoortig lezen. Historische fictie en/of non fictie boeken worden door ons met veel plezier gelezen. We zijn er namelijk van overtuigd dat veel kinderen best graag lezen, maar niet altijd verzot zijn op fictie boeken. Daarom zijn we zo blij dat er -naast mooie leesboeken- ook mooie non fictie boeken worden uitgegeven. Als we dan ook nog eens op een boek stuiten waarbij LEGO is gebruikt, zijn we natuurlijk helemaal in onze nopjes. Recensent Conny Schelvis las voor ons dit aparte en zeer geslaagde boek.

Van kapers tot ketters: lego-verhalen uit de Gevangenpoort, is een originele en mooie manier om geschiedenis voor kinderen tot leven te laten komen.

De boeken van Wilma Degeling zijn altijd geïnspirieerd op de (historische) werkelijkheid en voor dit boek is er in de geschiedenis gedoken van de Gevangenpoort. Na flink wat research, waaronder een speciale rondleiding in de Gevangenpoort waar ze plaatsen bezocht die normaal niet toegankelijk zijn, is dit mooie boek het eindresultaat.

In dit boek zijn tien verhalen over ‘bewoners ‘ van de Gevangenpoort uitgebeeld in figuurtjes en steentjes van Lego. Uiteraard wordt het verhaal er ook bij beschreven.

We gaan van start met de indeling van het gebouw zelf (wat ook een karwei moet zijn geweest) boordevol details. Daarna volgt de inhoudsopgave in de vorm van een tijdbalk van circa 1200 tot het jaar 2000. Vervolgens de tien verhalen van onder andere Jan de Bakker, Gebroeders de Witt, Abraham de Wicquefort, gestrande kapers en wanbetalers. In kleine grijze kaders zijn er leuke weetjes over de Gevangenpoort, maar ook over de manier van straffen en rechtspraak, wat een goed tijdbeeld geeft. De eindverantwoording geeft een kijkje achter de schermen ook geheel in stijl met lego. Kortom een boek wat klopt tot in alle details.

Zoals ik al vertelde is het een mooie manier om de geschiedenis tot leven te brengen. Lego spreekt veel kinderen aan en dit boek zal zeker tot de verbeelding spreken. Een boek met een onderwerp als de Gevangenpoort kan de soms gruwelijke straffen die werden uitgevoerd niet uit de weg gaan. En dat wordt ook zeker niet gedaan. Maar door de afbeelding in Lego en de duidelijke uitleg in de tekst is het juist een informatief en zeker geen eng verhaal geworden waardoor het geschikt is voor kinderen.

Bovendien is het voor de oudere lezer ook zeer informatief en leerzaam.

Boekgegevens:

Titel               van kapers tot ketters

Auteur           Wilma Degeling

Afbeeldingen Wilma Degeling en Hans Flier

Uitgeverij         Menuet

Isbn                 9789491707124

Recensent Conny Schelvis-Mens

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress