web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Kasper wordt een kip van Sam Copeland

Kasper wordt een Kip
Author:
Series:
Publisher:
Illustrator: Sarah Horne

Volgens de tekst achter in het boek is Sam Copeland woonachtig in Londen met twee katten, drie kinderen en een vrouw. Hij zou kippenfluisteraar zijn en heeft een talent om kippen te temmen? Ook is hij vastbesloten om over Kasper een driedelige serie te gaan schrijven waarvan dit het eerste deel is. Of Sam Copeland nu echt kippenfluisteraar is of gewoon een literair agent,zoals ik dacht,  laat ik maar even in het midden. Wat echt waar is dat dit debuut al in 19 landen vertaald is en de filmrechten zijn verkocht.  Ik snap dat wel want het is een grappig, spannend, stoer en vreemd verhaal wat aanspreekt bij de lezer.

Kasper is ogenschijnlijk een gewone jongen. Een beetje een onzeker jongen en een echte piekeraar. Een piekeraar kan zich enorm druk maken over van alles en nog wat. Hij heeft een broer Nick, die erg ziek is. Nick wordt liever SuperMove genoemd. Verder trekt hij op met zijn drie vrienden Samir, Hogan en Flora.

Van de een op andere dag verandert  het leven van Kasper dramatisch. Hij veranderd plotseling in een dier. Hij raakt totaal in paniek want hij weet niet waarom, wanneer en vooral in wat hij telkens kan veranderen. Zijn vrienden zijn vastberaden dit samen met hem te gaan onderzoeken want hij moet eerdaags meedoen met de schoolmusical en dan kan je immers niet zomaar veranderen.

Sam Copeland heeft een luchtige vertelstijl. Hij laat niet alleen het avontuur van Kasper op ons los maar neemt ook alle ruimte om de lezer in het verhaal rechtstreeks dingen uit te leggen zoals bijvoorbeeld wat een voetnoot is om vervolgens deze voetnoten te gebruiken om ons meer weetjes om de oren te gooien. Het verhaal gaat lekker snel. Kasper veranderd in verschillende dieren en kom je op luchtige en grappige  wijze ook nog wat kleine dierenweetjes te weten, als ze tenminste waar zijn. Want soms weet je niet of hij nu de waarheid schrijft of alles heeft verzonnen met de nodige humor.

Aan het einde van het verhaal beantwoord hij nog een aantal vragen van zogenaamde lezers en is er een nawoord van de uitgeverij in de vorm van een brief aan de lezers waarin ze sorry zeggen voor alle eventuele onzin die de schrijver op papier heeft gezet. Zo wordt het boek met een flinke knipoog afgesloten.

Naast de humoristische tekst staan er door het hele verhaal heen  grappige illustraties van Sarah Horne. Het verhaal heeft een prettige leesletter maar de voetnoten zijn  in een kleinere drukletter neergezet. Logisch omdat je dan weet dat het niet in het echte verhaal hoort maar misschien voor de wat al te jonge lezers (of nog niet zulke geroutineerde lezers) misschien te rommelig. Maar het verhaal leent zich wel voor de doelgroep vanaf een jaar of 7 dus zou je het misschien prima kunnen voorlezen. Zelf lezen vanaf 8 á 9 jaar.

Boekgegevens :

Titel            Kasper wordt een kip

Auteur        Sam Copeland

Illustraties  Sarah Horne

Vertaling    Maria Postema

Uitgeverij    Gottmer

Isbn            9789025769161

Categorie   vanaf 7 á 8 jaar

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress