web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Liam en de Monsters: de gevreesde goorhoorn van Kris Humphrey

Liam en de monsters: de gevreesde goorhoorn
Illustrator: Pete Williamson
Published: april 2021
Liam maakt zich geen zorgen over de taak die hem op zijn negende verjaardag te wachten staat. Hij weet vrij zeker dat hij een simpel baantje zal krijgen. Maar als hij de envelop openmaakt, staat er slechts één woord: TOPGEHEIM. Liam blijkt de nieuwe leerling van de Wachter te zijn, die het dorp moet beschermen tegen de monsters uit het donkere woud. Gewapend met een katapult, magische stenen en een bijzondere kaart gaat Liam het…

Kris Humphrey heeft verschillende beroepen gehad, waaronder die van boekverkoper, en reisde graag. Daarnaast is hij altijd blijven schrijven. Hij schreef de vierdelige fantasy serie Guardians of the Wild voor de wat oudere jeugd. En nu is er de serie rond Liam en zijn monsters voor lezers vanaf acht jaar die wel van een spannend fantasy avontuur houden. De illustraties zijn van Pete Williamson. Hij is een kunstenaar en illustrator. Hij heeft onder andere boeken van Matt Haig en Guy Bass geïllustreerd. Hij heeft een zeer herkenbare tekenstijl en weet de figuren uit dit verhaal goed neer te zetten.

Liam leeft in een kleine gemeenschap, omringd door een gevaarlijk woud. Een woud vol levensgevaarlijke beesten. Niemand gaat erheen, daarom staat er ook een hoge muur tussen het dorp en het woud. De mensen in het dorp doen allemaal hun eigen taak. Als je negen jaar oud bent, krijg je een brief. In die brief staat wat de komende twee jaar jouw taak zal zijn. Liam verwacht een simpel baantje en het liefst in het archief bij zijn vriend Jacob. Hij was immers goed in lezen en schrijven dus daar zou hij goed op zijn plaats zijn. Het pakt echter heel anders uit. Als hij zijn brief open maakt, staat er alleen het woord ‘topgeheim’. Dan komt het dorpshoofd binnen om Liam naar zijn taak te brengen. Liam is de nieuwe leerling geworden van de Wachter. De Wachter heeft als taak de mensen uit het dorp te beschermen tegen de monsters uit het woud. Liam moet zijn eigen angsten zien te overwinnen en gaat met katapult, magische stenen en een kaart het woud in voor zijn eerste missie: de gevreesde goorhoorn tegenhouden zodat hij niet te dicht bij het dorp komt.

Bij het zien van de cover en de titel dacht ik al dat dit een superleuk boek moest worden. De illustraties van Pete Williamson herkende ik al meteen. Die was ik al eerder tegengekomen bij een boek wat ik nog niet zolang geleden las van Guy Bass. Zijn illustraties stralen spanning uit en zijn wat duister maar vaak toch ook wel met een grappige kanttekening en vol details. Ze sluiten goed aan bij het verhaal en bij de leeftijd van de lezers van 8-plus. Niet kinderachtig maar zeker niet te gruwelijk. Dankzij deze illustraties komen het vliegende wezelmonster en de goorhoorn bijna tot leven.

Het verhaal zelf is geschreven in korte en duidelijke zinnen met prima woordkeuze en lettertype. Qua woordkeuze zit er genoeg leesuitdaging in maar door het tempo en spannende avontuur zal dit niet afschrikken bij de kinderen die met lezen wat meer moeite hebben. Het is grappig en spannend tegelijk. Zowel qua tekst als de combinatie met de illustraties. Verder is het gegeven van een Wachter die monsters te lijf moet gaan ook een prima basis voor een leuke, spannende en avontuurlijke kinderserie. Inmiddels zijn er in Engeland al vier delen uit en ik hoop dat die in Nederland ook zullen volgen want na het lezen van dit avontuur wil je echt meer weten over Liam en welke monsters hij nog meer kan gaan tegenkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress