web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 4**** voor Lotte laat maar: chaos in de brugklas van Willeke Brouwer

Willeke Brouwer is onder andere bekend van haar cartoons in het Nederlands Dagblad en de EO-visie. Ze illustreerde meer dan 100 kinderboeken voor ze zelf met schrijven begon. Inmiddels heeft onder andere de graphic novel serie Silvester geschreven en is nu het tweede deel in de serie Lotte laat maar verschenen.

Haar boeken zijn vooral bekend onder reformatorische lezers en niet bij het grote publiek. Dat is jammer want die aandacht verdienen ze wel.

Van de Silvester had ik al eerder een deel gelezen en het was een leuk humoristisch boek geschikt voor zowel jongens als meiden. Lotte laat maar is voor dezelfde doelgroep maar echt een typisch meidenboek. Zowel van vormgeving als inhoud.  En daar is zeker niets mis mee. Qua stijl is het wel hetzelfde gebleven. Veel illustraties, grappige lettertypes, en voldoende tekst. Het sluit goed bij elkaar aan en het leest snel en hoewel het bij het doorbladeren wat schreeuwerig toont merk je daar niets van bij het lezen. Het stimuleert juist die kinderen die niet graag een boek oppakken. En juist deze doelgroep zal de variatie van illustraties, kreten en teksten juist waarderen.

In vergelijking met de boeken van een loser en de dagboeken van een muts is het wel dezelfde stijl maar ze onderscheiden zich omdat ze gewoon lekker Hollands zijn. Niks highschool gewoon een doorsnee brugklas uit ons eigen landje. En qua benadering van de onderwerpen past het toch wat beter bij de doelgroep.

Hoewel dit het tweede deel is over Lotte is het een goed zelfstandig te lezen verhaal.

Ze gaat voor het eerst naar de brugklas en dat brengt uiteraard de nodige spanning met zich mee. Alles is nieuw en ze weet ook niet of ze dat wel leuk gaat vinden. Haar beste vriendin gaat naar een andere school dus dat maakt het extra spannend. Naast een nieuwe school is er ook de toneelclub, de eerste zoen en andere meidenperikelen. Alledaagse zaken waar je op die leeftijd soms een heel drama in kunt zien. En juist die alledaagse dingen zullen aanspreken bij de meiden, van 10 a 11 jaar, die het lezen. Als leuk extraatje zit er ook een stickervel achterin het boek.

Boekgegevens :

Titel                 Lotte laat maar: chaos in de brugklas

Auteur             Willeke Brouwer

Illustraties       Willeke Brouwer

Uitgeverij         Kok

Isbn                 9789026622984

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress