
Bij Kinderboeken zijn we dol op Fantasyboeken. Er worden in het Nederlandse taalgebied hele mooie Fantasyboeken geschreven die uitermate geschikt zijn voor de jeugdige lezer. Het zijn boeken vol fantasie en mooie avonturen. We zijn daarom constant op zoek naar spannende, nieuwe boeken die worden uitgegeven. Uitgeverij Zilverbron/ Zilverspoor geeft prachtige fantasyboeken uit. Het mooie is dat ze onbekende debutanten een kans geven om hun boek uit te brengen. Vandaag besteden we aandacht aan een hele bijzondere debutant. Hij is 18 jaar jong en schreef naast zijn huiswerk het eerste deel van zijn trilogie: Pangaea. Het eerste deel heet Verloren Wereld. Conny Schelvis las het en ze kan niet wachten op deel 2 en 3!
Tycho Scholten kreeg op zijn twaalfde al het idee voor een verhaal wat op zijn achttiende zou worden uitgebracht als een dik boek van 433 pagina’s. Een bijzonder debuut waarna hopelijk nog meer fantasierijke avonturen zullen volgen.
Als lezer word je meegenomen naar zo’n dikke 225 miljoen jaar geleden, naar Pangaea. Alle continenten vormden samen het supercontinent Pangaea waarvan we een kleine plattegrond in het boek aantreffen. Xugan heeft de leeftijd van twintig jaar bereikt en wil gaan werken als boodschapper. Op het moment dat hij naar het hoofdkantoor van de boodschappers gaat, wordt de stad binnengevallen door een leger van Egar, het buurland. Xugan is de enige overlevende en maakt de belofte iedereen te waarschuwen voor het opkomende gevaar: het verraad van Egar. Verschillende personages en drama’s kruisen zijn pad en vallen samen waardoor het lijkt of toeval niet bestaat.
Er zijn al veel fantasy verhalen die voortborduren op een queeste, de hoofdpersoon gaat met een groepje uiteenlopende karakters op reis om als einddoel iets te vinden of op te lossen terwijl onderweg de ene tegenslag na de ander moet worden overwonnen. Bij het lezen van de achterflap was ik even bang dat dit wederom zo’n avontuur van dertien uit een dozijn zou gaan worden. Niets is minder waar. Het lezen van dit verhaal werd een aangename verrassing.
Er is gekozen voor meerdere verhaallijnen en deze los van elkaar te vertellen maar op de een of andere wijze blijken de hoofdfiguren met elkaar verbonden en komen de verhaallijnen bij elkaar. Elk verhaal heeft een ander hoofdpersonage en door deze afwisseling is er geen moment van verveling voor de lezer. Het is wel een lange weg die Xugan moet ondergaan maar voor de lezer is het geen lange, vermoeiende reis om te volgen omdat er genoeg variatie in het verhaal is gebracht. Verder is er voor gekozen om gebruik te maken van bekende namen als Pangaea en Atlantis te gebruiken wat deels tot de verbeelding spreekt en deels verwachtingen schept. Met hier en daar een vleugje filosofie en fantasie heeft Tycho Scholten mij een mooie kennismaking met Xugan en zijn wereld gegeven waardoor ik zeer benieuwd ben geworden hoe het verhaal verder gaat.
De vertelwijze is toegankelijk. Makkelijk taalgebruik, geen moeizaam lange zinnen en duidelijke omschrijvingen van wat er plaats vindt. Hierdoor is het zeker een aanrader voor de jongere lezers van het genre. Door duidelijk bij de hoofdstukken aan te geven in welk verhaal (van welk personage) we zitten houd je als lezer je hoofd erbij en voorkomt het verwarring. De hoofdstukken zelf zijn ook kort gehouden ondanks de dikte van het boek. Ook al is het een eerste boek is er mooi toegewerkt naar een goede afronding van dit deel. Het vervolg kan hier ook alle kanten op gaan dus ik ben benieuwd welke richting de schrijver heeft gekozen.
Boekgegevens:
Titel Pangaea verloren wereld
Auteur Tycho Scholten
Uitgeverij Zilverbron
Isbn 9789463081290
Recensent: Conny Schelvis-Mens
Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.
One comment